PolitikaVisokoZDK

Čestitka premijera Ganića i predsjedavajućeg Huskića za Dan Armije RBiH

ČESTITKA PREMIJERA I PREDSJEDAVAJUĆEG SKUPŠTINE ZDK

SRETAN DAN ARMIJE RBIH: BRIGA O BRANILAČKOJ POPULACIJI JE NAŠA TRAJNA OBAVEZA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i predsjedavajući Skupštine ĆazimHuskić uputili su čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine svim bosanskohercegovačkim patriotama, a posebno pripadnicima jedinica Oružanih snaga BiH proisteklih iz ARBiH, ratnim veteranima, porodicama šehida i poginulih boraca te ratnim vojnim invalidima.

Armija Republike Bosne i Hercegovine službeno je osnovana 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku BiH, a pod zastavom Armije borili su se pripadnici svih bh. naroda.

– Armija RBiH je priča o herojskom otporu agresiji i borbi naših najvećih sinova za suverenitet i nezavisnost domovine Bosne i Hercegovine. Stoga, na ovaj dan odajemo dužnu počast pripadnicima ARBiH, a posebno onima koji su u toj hrabroj borbi dali ono najvrjednije – vlastiti život. Herojsku priču o Armiji RBiH treba pričati svaki dan, a danas je naš zadatak, odgovornost i obaveza da ne zaboravljamo uspjehe i podvige koje su ostvarile njene proslavljene jedinice – navode premijer i predsjedavajući Skupštine ZDK.

Ističu da je briga o branilačkoj populaciji trajna obaveza Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Zeničko-dobojskog kantona, ne samo u smislu provedbe ostvarenih prava, nego i unapređenja sveukupnog statusa.

– To potvrđujemo i konkretnim mjerama koje smo donijeli u vremenu teške krize izazvane pandemijom koronavirusa, a najvažnija je Uredba o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilisane branioce mlađe od 57 godina, koju smo donijeli među prvima u FBiH, s tim da će borci stariji od 57 godina prava ostvarivati na nivou FBiH. Želimo da kroz kontinuiranu podršku udruženjima branilačke populacije, stipendiranje boračke djece, programe zapošljavanja, posebno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca te pomoć nezaposlenima, budemo istinska podrška dokazanim bh. patriotama i njihovim porodicama – navode u čestitki premijer Ganić i predsjedavajući Huskić.

Press služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close