-TopSLIDEVisoko

Čestitka povodom 32. godišnjice osnivanja SDA Visoko

ČESTITKA POVODOM 32. GODIŠNJICE OSNIVANJA SDA VISOKO

Na današnji dan prije 32 godine, 06.08.1990. godine održana je Osnivačka skupština Stranke demokratske akcije Visoko u prepunoj dvorani KSC ”Mladost”. To je bila pobjeda svjetla nad tminom, pobjeda slobode i demokratije nad sve prisutnijom prijetnjom po naš narod i domovinu. Godišnjice su prilika da se evociraju uspomene na značajne ljude i događaje, a osnivanje SDA u Visokom spada u one događaje koji su promijenili društvene prilike i definisali razvojne pravce Visokog.

Danas sa ponosom ističemo da smo u skladu sa tadašnjim političkim prilikama kakvima smo bili izloženi u tom razdoblju, ostvarili najvažnije ciljeve – sačuvali smo Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama, vratili smo ime jeziku i naciji, učestvovali smo u formiranju časne Armije Republike Bosne i Hercegovine! Mnogi izazovi su nas pratili u ove 32 godine, ali na tom putu uspjeli smo održati ispravan kurs, a to je opredjeljenje za demokratsku državu svih njenih građana i naroda.

Ne postoji mnogo organizacija koje prati bogata prošlost koja je na samom početku obilježena dramatičnim događajima uz koje se budio i uspravljao jedan narod. Sve je podložno promjenama, osim temeljne ideje na kojoj je i nastala SDA, a to je da uz iskren nijet služimo našem narodu, našem gradu i našoj državi. Uz sve opstrukcije, i zemlju i narod vučemo naprijed, nekada brže nekada sporije. Uprkos poteškoćama i greškama, ipak se s pravom da zaključiti da SDA predstavlja ključnu osnovu opstanka BiH u njenim granicama i perspektivu BiH u vremenu što je pred nama.

Konstantno radimo na poboljšanju uslova života i opstojnosti, snažno se borimo za bolje sutra naših najmlađih, za sigurnu i mirnu starost naših predaka, i za život dostojan čovjeka.

SDA u Visokom od svog osnivanja do danas je značajan sudionik brojnih društvenih procesa. U tom periodu je mnogo pojedinaca i događaja koji će ostati trajno zabilježeni u društvenom i političkom historijatu Grada Visoko ali i BiH.

Treba kazati i da smo imali dosta iskušenja, dobrih i manje dobrih, pa zašto ne reći i loših kadrovskih i društvenih rješenja. Da se moglo bolje, vjerovatno se svi slažemo. Međutim, prošlost moramo iskoristiti kao nauk za nadolazeće vrijeme. Pred nama su obaveze i zadaci, ništa manje zahtjevni u odnosu na bilo koji od perioda razvoja političkog pokreta što se zove SDA.

U ime svega nabrojanog, u ime ljubavi prema domovini, iz poštovanja prema šehidskoj krvi kojom je ova zemlja natopljena, želimo našim osnivačima, svim našim članovima i simpatizerima čestitati trnovitih i teških, ali ponosnih i vrijednih trideset i dvije godine od osnivanja SDA Visoko.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close