-TopSLIDEBiHPolitika

Ceste u BiH su među najsmrtonosnijima u Evropi

ISTRAŽIVANJE BIHAMKA POKAZALO

U ovom istraživanju ističe se kako se, iako je smanjen broj saobraćajnih nesreća, kao i poginulih, ipak može zaključiti da je stanje u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu tabele po smrtnosti u saobraćaju

Ceste u BiH su među najsmrtonosnijima u Europi, rezultat je istraživanja Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).U ovom istraživanju ističe se kako se, iako je smanjen broj saobraćajnih nesreća, kao i poginulih, ipak može zaključiti da je stanje u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu tabele po smrtnosti u saobraćaju, piše Večernji list BiH.


Gdje je najrizičnije

Tokom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila je 69 poginulih na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka EU, gdje se bilježi 51 poginula osoba na milion stanovnika – naveli su iz BiHAMK-a. Istaknuli su da su prošle godine na cestama u BiH zabilježene ukupno 29.703 saobraćajne nesreće, od kojih je 6260 nesreća s poginulim i povrijeđenim osobama te 23.443 saobraćajne nesreće s materijalnom štetom.


Među najrizičnijim cestama u BiH smatraju se magistralna cesta M17 koja povezuje granični prijelaz Bosanski Šamac i granični prijelaz Doljani, zatim dionice Zenica – Maglaj, Doboj – Lukavac, Jablanica – Mostar, Bugojno – Gornji Vakuf, Krupa – Otoka i dionica ceste Banja Luka – Jajce u Tijesnom.

Dodali su kako je prošle godine nastavljen trend smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nesreća koji je započeo 2017. godine, što je, uz ostalo, posljedica i značajnog smanjenja saobraćaja na cestama u BiH uslijed proglašenja stanja nesreće u FBiH, odnosno vanrednog stanja zbog pojave koronavirusa.

Prema navedenim podacima, možemo zaključiti kako se na području BiH dnevno tokom 2020. godine događalo u prosjeku nešto više od 81 saobraćajna nesreće, od čega oko 17 saobraćajnih nesreća s poginulima i povrijeđenim – navodi se u ovom istraživanju.


Milenko Jaćimović, predsjednik Udruge za unapređenje sigurnosti saobraćaja RS-a, istaknuo je u razgovoru za Nezavisne kako je prije nekoliko godina sličnu analizu uradio EuroRAP, koji radi istraživanje na području EU.

Sigurnost i autoceste

Tada je istraživanje pokazalo da su na području BiH ceste visokorizične. Međutim, od tada imamo određene pomake zato što je došlo do izgradnje autocesta, kako u FBiH tako i u RS-u. Puštanjem dionica autocesta u promet došlo je do značajnog smanjenja smrtnosti – naveo je Jaćimović.


Naglasio je kako su autoceste cestovna mreža koja osigurava potpun i najveći stepen sigurnosti učesnika u saobraćaju. Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za sigurnost saobraćaja RS-a, kazao je kako je po broju poginulih na 100.000 stanovnika BiH u rangu sa zemljama Balkana.

Mislim da u EU postoje neke zemlje koje imaju veću stopu smrtnosti na cestama od BiH – rekao je.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close