Cerić: Poziv na konferenciju „Humanitarne posljedice nuklearnog naoružanja“

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 CERIĆ POZVAN NA MEĐUNARODNU KONFERENCIJU

O ZABRANI NUKLEARNOG NAORUŽANJA

 

Religije za mir (Religion for Peace – RfP), svjetska organizacija koja okuplja ugledna i cijenjena imena vjerskih zajednica širom svijeta, zajedno sa Svjetskim institutom za sigurnost i Ujedinjenom religijskom inicijativom, u Beču će 8. i 9. decembra ove godine upriličiti konferenciju o temi: „Humanitarne posljedice nuklearnog naoružanja“.

U radu konferencije će učestvovati i više od 600 predstavnika vlada i organizacija iz više od 100 država, te nekoliko UN organizacija, a na poziv direktora programa Religija za mir, u radu konferencije će učestvovati i dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus.

Dr. Cerić će također biti jedan od moderatora konferencije u organizaciji Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) i Svjetskog saveza crkava (WCC), također u Beču, 6. decembra, a na kojoj će se raspravljati o zabrani nuklearnog naoružanja, kao jedinog načina sprječavanja svjetske katastrofe i teških humanitarnih posljedica, te moralnim i etičkim perspektivama zabrane tog ubojitog oružja.

Na toj konferenciji trebala bi biti usvojena i zajednička izjava vjerskih autoriteta, koja će biti prezentirana i u okviru glavne diskusije na konferenciji 8. i 9. decembra.

Ideja vodilja konferencije, koja se ove godine održava u Beču, je da bi svijet bez nuklearnog naoružanja trebao biti ultimativan cilj cijelog čovječanstva.

Grube procjene govore da 25 godina po okončanju hladnog rata u svijetu ima više od 16,300 komada nuklearnog oružja, te da devet zemalja posjeduje to oružje, premda je, imajući u vidu brz razvoj tehnologije, taj broj vjerovatno i veći.

Sve dok nuklearno naoružanje postoji, postoji i realna opasnost da bude iskorišteno, što namjenski i namjerno u ratne svrhe, što zbog ludila pojedinca, pogrešnih izračuna ili tek nenamjerne ljudske greške u procesu proizvodnje, transporta ili skladištenja najubojitijeg ljudskog izuma.

Konferencija u Beču trebala bi još jednom naglasiti neophodnost zabrane tog oružja, štp bi svakako doprinijelo stabilizaciji prilika u svijetu, većoj sigurnosti čovječanstva, ali i boljem ekonomskom razvoju.

Ured za odnose s javnošću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close