Cerić: Mi znamo put

„Svi putevi vode jednom cilju, no neki su krivudavi.

Mudrost je ostati na pravom putu, putu koji nas vodi ka pravom cilju“, rekao je dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, govoreći na javnoj tribini „Mi znamo put“, održanoj u srijedu u Narodnom pozorištu u Zenici, u organizaciji Udruženja „Karneol“.

Taj put, naglasio je dr. Cerić, omeđen je našim višestoljetnim duhovnim i kulturnim vrijednostima, a to su suživot i tolerancija, kao i nulta tolerancija za nepravdu, korupciju i javašluk, jer to su krivi putevi za koje neki misle da ih vode ka pravom cilju.

„Prema tome, kad kažemo da znamo put, želimo kazati da nam je na srcu istina, pravda, poštenje, rad, red, te naša borba da sačuvamo zemlju i uredimo državu. Nasuprot tog puta su laž, nepravda, nepoštenje, nemar, neodgovornost“, istakao je dr. Cerić, te dodao: „Ako bi vas neko upitao šta nam od svega toga najviše treba, odgovor bi bio jednostavan – poštena vlast, a to znači da oni koji imaju vlast, ne uzimaju što im ne pripada, što bi naš narod rekao, da ne kradu, već da se ponašaju kao domaćini u svojoj kući, u kojoj svako ima svoje mjesto, svoju čast i dostojanstvo, u kući u kojoj se svi osjećaju sretno i zadovoljno“.

E ta kuća, koju zovemo država, naglasio je dr. Cerić, treba one koji znaju put, koji znaju kako biti domaćin.

Dr. Cerić je i ovom prilikom podsjetio na nepravdu i kršenje osnovnih ljudskih prava bošnjačkih povratnika u Srebrenicu, gdje se bošnjačkoj djeci osporava pravo na bosanski jezik, naglasivši da je krajnje vrijeme da se sankcioniraju oni koji uporno nastavljaju sa kršenjem ljudskih prava, ali i da se probude one koji bi trebali stati u zaštitu tih prava.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close