Cerar najavljuje protutužbe protiv Hrvatske i BiH

Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koja je šokirala Sloveniju, jednog od najvećih, ako ne i najvećeg međunarodno-pravosudnog udarca što ga je pretrpjela slovenska politička elita od sticanja nezavisnosti – a konačna presuda kojom je Sloveniji naloženo da u roku od godinu dana isplati štediše Ljubljanske banke s kamatama to svakako jest – Slovenija razmišlja o protivudaru.
Pobjednik nedavnih izvanrednih parlamentarnih izbora i najvjerovatniji budući premijer Miro Cerar priznaje kako Slovenija razmišlja o protivtužbama i tužbama protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog kršenja sporazuma o sukcesiji, piše Novi list.
Treba razmisliti o korištenju svih političkih i pravnih sredstava mirnog rješavanja sporova protiv svih kršenja i kršitelja sporazuma o sukcesiji iz 2001. godine, kazao je Cerar u intervjuu ljubljanskom Dnevniku dodavši da će se presuda iz Strasbourga negativno reflektirati na slovenski budžet i zahtijevati izmjene slovenskog zakonodavstva, iako je to u suprotnosti s važećim sporazumom o sukcesiji iz 2001. godine.
Cerar najavljuje da će Slovenija poštovati presudu, pozivajući i sadašnju vladu da započne pripremu sistemskih mjera koje će omogućiti provedbu presude. Naime, presude Evropskog suda za ljudska prava nisu neposredno izvršive u Sloveniji, nego će slovenski parlament najvjerovatnije morati donijeti poseban zakon kojim će osigurati provedbu presude i obeštećenje neisplaćenih štediša Ljubljanske banke.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close