Centralna banka BiH – Rasadnik talenata

Lista osoba uhljebljenih u Centralnoj banci BiH a koje su u srodstvu sa uposlenicima u ovoj instituciji ili su na drugim važnim dužnostima, zaista je impresivna.

(Slobodna Bosna)

Centralna banka BiH postala je, kako tvrde izvori našeg lista, dobro plaćeno utočište sinova, kćerki, supružnika, rođaka… bh. političara

Lista osoba uhljebljenih u Centralnoj banci BiH a koje su u srodstvu sa uposlenicima u ovoj instituciji ili su na drugim važnim dužnostima, zaista je impresivna.  Supruga člana Upravnog vijeća Fikreta Čauševića, koja je po njegovom imenovanju zaposlena u Centralnu banku prije nepune dvije godine, novom je sistematizacijom preko reda napredovala do dužnosti rukovoditelja Službe za monitoring i platni promet.

Još jedna supruga, ovoga puta člana Upravnog odbora vijeća Vasilija Žarkovića, kako se tvrdi, nezakonito je sa mjesta na kojem je radila sa srednjom stručnom spremom (računovodstvo) prebačena na mjesto za koje je neophodna fakultetska diploma. Žarkovićka je sada na mjestu na kojem je prije nje bio dr. Dragan Jović, koji je javno u nekoliko navrata prozivao članove Upravnog odbora za nepotizam.

Zaposleni su i brat direktora Glavne jedinice CB Sarajevo Faruk Kadrić, zatim Hasna Gabela, bliska rodica guvernera Kemala Kozarića, te veći broj partijski angažiranih službenika ili njihovih roditelja. U isto vrijeme legalizirana su i prethodna imenovanja. Tako je legaliziran premještaj supruge Zlatka Barša iz Mostara u kabinet guvernera. Supruga Kemala Kozarića, podsjećanja radi, uposlena je u Agenciji za bankarstvo, gdje je direktor upravo Zlatko Barš.

Legalizirani su, tvrdi izvor SB, uslovi za radno mjesto rukovodioca Odjeljenja za trezorske poslove u Glavnoj banci RS u Banjoj Luci. Izmijenjeni su uslovi konkursa za to radno mjesto pa je umjesto traženog ekonomiste određeno da se insistira na mašinskom inžinjeru kako bi na tu dužnost bio postavljen kum Milenka Krajišnika, člana Upravnog vijeća. Štimali su se, kako tvrde izvori našeg lista, i uslovi za mjesto viceguvernera na koje je imenovana kćerka sarajevske profesorice Hanke Vajzović, odnedavno visoke dužnosnice Demokratske fronte Željka Komšića.

Riječ je o Ernadini Bajrović, koju je Upravno vijeće Centralne banke BiH imenovalo za viceguvernerku CBBiH za administraciju i finansije, kako se tvrdi, na zahtjev upravo Željka Komšića. Štimani su i drugi konkursi, kao naprimjer, za mjesto viceguvernera koje sadašnji viceguverner Rožić nije ispunjavao u vrijeme kada je bio imenovan na tu dužnost.

Dalje, legalizirani su i uslovi za rukovodioca računovodstva koji je godinama bio tu bez uslova propisanih konkursom. Više od 40 službenika primljeno je ranije na period od tri mjeseca, nezakonito im je produžavan ugovor do isteka roka od dvije godine i onda su automatski primljeni u stalni radni odnos. No, neka su mjesta ostala upražnjena. Ne zato što za njih nije bilo interesanata, nego što se čuvaju za odane partijske kadrove. Mjesto viceguvernera iz reda hrvatskog naroda upražnjeno je skoro godinu dana jer član Upravnog vijeća Željko Šain insistira da ono bude prazno kako bi se na tu dužnost, po isteku mandata, imenovala aktuelna federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić.

Ostavljeno je upražnjeno još jedno mjesto i ono se, prema informacijama SB, čuva za Miroslava Vujičića, šefa kabineta Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH. Riječ je o mjestu rukovodioca Odjeljenja za zajedničke poslove i nabavke sa kojeg je već smijenjen dosadašnji rukovodilac, kako se tvrdi nezakonito i bez ikakvog obrazloženja. Vasilije Žarković je također bio Radmanovićev savjetnik a u banci je zaposlena i Milica Tomić, kćerka SNSD-ovog narodnog poslanika Boška Tomića.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close