Cenić: Uvijek se čeka zadnji čas, nikad na vrijeme

SARAJEVO – “Ono što je najgore u svemu je što se čeka uvijek zadnji čas, uvijek svršeni čin, nikad na vrijeme i nikada sagledavajući prednosti i nedostatke”, komentira danas za Agenciju FENA ekonomska analitičarka Svetlana Cenić situaciju nastalu nakon što na državnom nivou u Bosni i Hercegovini nije donesen zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti niti dopune Krivičnog zakona.

„Naravno, onda ide onaj krug kad jedni druge krive a narod se ionako ništa ne pita jednako kao ni stručna javnost. Gubitnici se uvijek znaju. Dobitnicima su važnije kandidatske liste a predstavnicima međunarodne zajednice, šta god to značilo, da u CV zabilježe recku“, rekla je također Svetlana Cenić.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (te dopune Krivičnog zakona) trebalo je donijeti do 1. juna da Bosna i Hercegovina ne bi, kako je u javnosti obrazlagano, dospjela na “crnu listu”, odnosno kako Komitet eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) ne bi pozvao sve države i prostore pod njegovim nadzorom da pod posebnim režimom prate finansijske transakcije koje idu prema Bosni i Hercegovini, kao i one iz BiH.

Posebna pažnja u ovom slučaju znači praćenje da u nekoj od tih transakcija eventualno nema elemenata pranja novca ili finansiranja terorističkih aktivnosti, rekao je ranije Agencije FENA delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

Posljedice mogu biti usporavanje i veći troškovi transakcija, kao i usporavanje investiranja u Bosnu i Hercegovinu. Sve skupa daje vrlo negativan imidž državi, nanosi joj finansijsku i ogromnu političku štetu, naglasio je Genjac.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja teroristički aktivnosti, kao i dopuna Krivičnog zakona, odobreni su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali ne i u Domu naroda, koji se nije sastao u međuvremenu i stavio tu tačku na dnevni red.

Prema današnjoj izjavi Agenciji FENA ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, BiH je dobila produženje roka za pet dana, do 7. juna, za donošenje ovih zakonskih propisa.

Lagumdžija je kazao i da je u posljednjih 48 sati bilo dramatičnih događaja vezano za stavljanje BiH na, za sada, sivu listu zemalja koje su pod posebnim finansijskim nadzorom.

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close