Čeličana radi bez okolišne dozvole, Zeničani podižu tužbe!

Ukoliko Federalno ministarstvo okoliša i turizma izda Arcelor Mittalu Rješenje u formi u kojoj je sada, iz Ekoforuma najavljuju da će pred nadležnim sudom pokrenuti upravni spor

 

Piše: Mirna Stanković Luković

Iako su okolišne dozvole za pogone Čeličane u Zenici istekle početkom decembra, a nove nisu izdate, Čeličana radi punim kapacitetom, upozorava Ekoforum iz Zenice.

– Radnu verziju nove dozvole prvi put smo vidjeli 27.5.2015, nakon čega smo zahtijevali organizovanje javne rasprave i uvrštavanje naših primjedbi u tekst dozvole. Pored toga, 10.6.2015 uputili smo niz primjedbi i sugestija na tekst Rješenja, tvrde iz Ekoforuma.

Organizovanje javne rasprave o okolinskoj dozvoli za Čeličanu su tražili od Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je ovlašteno za izdavanje tih dozvola. Zakonom o zaštiti okoliša je predviđeno organizovanje javne rasprave u postupku izdavanja i obnove okolinskih dozvola, ali, prema riječima Samira Lemeša, predsjednika Ekoforuma, Ministarstvo to uporno odbija.

– Mi smo uputili zahtjev na koji oni nisu odgovorili, nego smo od gradske uprave dobili prijedlog novog Rješenja o izdavanju okolinske dozvole u kojoj piše da oni neće organizovati javnu raspravu, jer to nije u skladu sa Zakonom. To je njihova rečenica. Mi smo na to Rješenje uputili prigovor i naveli da insistiramo da se održi javna rasprava,kaže Lemeš za Žurnal i dodaje da u Ministarstvu taj Zakon tumače na svoj način.

15 PRIMJEDBI, JEDNA ISPRAVKA

– Mi smo ljetos bili na jednom sastanku gdje se pomoćnik ministrice, koji vodi kompletan postupak, Mladen Rudež, pozivao na Zakon o obligacijama, umjesto na zakon o zaštiti okoliša. On traži izgovore zašto se to ne radi kako bi trebalo, kaže Lemeš.

Nevladina organizacija Ekoforum je Ministarstvu uputila 15 primjedbi i sugestija na novov Rješenje o obnavljanju okolinske dozvole, a od svega toga, Ministarstvo je u tekstu ispravilo jednu grešku. U prvoj verziji teksta je stajalo da je granična vrijednost za neke polutante 100 mikrograma, a trebalo je stajati 50.

– To su ispravili, a sve ostale zahtjeve koje smo mi poslali su jednostavno ignorisali. Napisali su u posljednjem pasusu novog Rješenja da je Eko forum dostavio primjedbe i zahtjeve i da su oni postali sastavni dio spisa. Mi sada ne znamo kojeg spisa – da li su postali sastavni dio Zahtjeva za izdavanje ili sastavni dio Rješenja o izdavanju dozvole. To jednostavno ne piše i koja je svrha da se stave naše primjedbe ukoliko ih oni neće uvrstiti u Dozvolu, kaže Samir Lemeš i dodaje da je Ekoforum također tražio da obrazlože, ukoliko Ekoforum nije upravu, da se “ne može uraditi tako, zato i zato”.

– Ja bih razumio da su oni dobili stotine primjedbi, pa da nemaju vremena da se svime time bave. Međutim, samo je Eko forum dostavio primjedbe. U Ministarstvo su otišle i primjedbe Gradonačelnika Zenice i isto tako nisu uvrštene u konačni tekst dozvole, kaže predsjednik Ekoforuma.

Primjedbe Grada Zenice je pisala Komisija za praćenje stanja okoliša, koju je formirao gradonačelnik prije nekoliko godina. U tu Komisiju je imenovao svoje ljude za koje je mislio da su stručni.

– Oni imaju pet primjedbi, a mi smo to puno detaljnije uradili. Ne znam. Valjda se primjedbe bolje urade ako za to niste plaćeni. Onaj ko je plaćen, napiše pet primjedbi, a mi, kao nevladina organizacija, onako od sebe, uradimo to malo temeljitije. Možda bi bilo dobro da i ta Komisija radi volonterski, kaže Lemeš.

TRALJAVA REALIZACIJA

Novo Rješenje se od onog koje je bilo na snazi do 01. januara ove godine razlikuje po projektima koji trebaju biti realizovani u narednih pet godina. Predsjednik Ekoforuma tvrdi da projekti koji su se trebali realizovati po prošloj dozvoli nisu dobro realizovani.

– Oni su dali spisak tih projekata i tih aktivnosti, i za skoro sve kaže da su oni realizovani. Međutim, vrlo je upitno kako su oni realizovani. Na primjer, oni kažu da su zamijenili elektrofilter, a taj filter uopšte ne radi, tvrdi Lemeš.

– Realizacija prošle dozvole je bila jako traljava. Vlast apsolutno nije insistirala na tome. Čak su im napravili ustupak da se napravi karton svakog postrojenja i da se onda prati, svaka tri mjeseca, kako to napreduje. Ali, svi su projekti kasnili po tri-četiri godine. Međutim, ni to nije bilo dovoljno. Projekat koji je trebao biti gotov krajem 2011. godine je tek počeo 2015. godine. Ta prošla i nova dozvola se razlikuju utoliko što su izbačeni ti projekti koji su, navodno, završeni, a po našem mišljenju ti projekti nisu dobro završeni zato što nema efekata, nema rezultata. Oni su samo formalno završeni, smatra Lemeš.

UPRAVNI SPOR I KRIVIČNE PRIJAVE

Ukoliko Federalno ministarstvo okoliša i turizma izda Arcelor Mittalu Rješenje u formi u kojoj je sada, iz Ekoforuma najavljuju da će pred nadležnim sudom pokrenuti upravni spor.

– Rušićemo ih na sudu kako bismo dobili kvalitetniju dozvolu, najavljuje Lemeš.

Pomoć Ekoforumu u nastojanju da izdejstvuju što kvalitetniju okolinsku dozvolu pruža organizacija Arnika iz Češke. Preko ove organizacije, Ekoforum je uspio doći do češke agencije koja izdaje okolinske dozvole i dobiti primjer jedne njihove dozvole – kako bi to trebalo da izgleda.

– Oni su pristali da analiziraju ovu našu dozvolu za Čeličanu i da vide da li se može uskladiti sa tehnikama iz EU. Međutim, jako je kratak rok, jer ovo Rješenje treba prevesti na češki. Mi smo tražili da se produži taj rok, jer je on 15 dana, a sedam dana je pošlo dok smo mi obavješteni. A ta dozvola, kada se izda, narednih pet godina nema izmjena. Zbog te žurbe vi pet godina morate trpiti posljedice, kaže Lemeš.

Ekoforum posljednjih osam mjeseci intenzivno radi na pripremi krivičnih prijava protiv odgovornih za zagađenje u Zenici, a Samir Lemeš najavljuje da bi prijave mogle biti podnesene polovinom septembra.

– Jako puno dokumentacije smo morali skupiti, morali smo animirati advokate, pravnike da nam pomognu. Čak smo angažovali i partnere iz Češke da analiziraju te prijave. Ne želimo da se desi da napravimo neku proceduralnu grešku. Polovinom septembra očekujemo da ćemo podići tri krivične prijave i to protiv Arcelor Mittal za onečišćenje okoliša, i prijave protiv Federalne inspekcije i Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog zloupotrebe položaja i zbog nepostupanja po službenoj dužnosti,najavljuje Samir Lemeš, predsjednik Ekoforuma Zenica.

(Žurnal.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close