-TopSLIDENogometSport

Čeferin govorio o formiranju ‘Ex-Yu lige’ – Šta će se desiti?

Aleksandar Čeferin spreman je podržati projekat, ali svjestan je da je sve daleko od realizacije (Foto: EPA)

Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksander Čeferin govorio je u Beogradu o mogućnosti formiranja zajedničke lige koju bi činili klubovi iz bivše Jugoslavije.

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin spreman je podržati formiranje regionalne fudbalske lige, ali ističe da je takva mogućnost još uvijek daleka.

Čeferin ne bi imao ništa protiv da se organizuje takmičenje ‘Ex-Yu’. Ipak, svjestan je rizika.

“Ne odbacujem mogućnost da se formira regionalna liga. Ipak, trenutno je veoma riskantno organizovati ligu u našem regionu ili na prostoru bivše države”, rekao je Čeferin tokom boravka u Beogradu.

O formiranju regionalne lige u kojoj bi učestvovali najveći timovi bivše Jugoslavije govori se već godinama unazad i brojne fudbalske legende su podržale ovaj projekat.

UEFA je još 2010. godine dala načelni pristanak o formiranju lige. Podržao ju je i tadašnji predsjednik Michele Platini, a gotovo su svi klubovi pokazali interes za njeno osnivanje.

U Ljubljani je 2010. godine održan sastanak čelnika fudbalskih saveza na ovu temu. Ipak, sve je ostalo samo na neformalnim razgovorima i u prethodnih 12 godina nije napravljen određeni napredak u formiranju lige.

Potom je na stolu bio prijedlog i za igranje ‘turnira prvaka’ u kojem bi učešće uzeli šampioni iz svih bivših država, no i to je ostalo samo na priči.

I kada bi se ostvarila priča o formiranju lige na prostoru bivše Jugoslavije to bi sigurnosno bile utakmice visokog rizika i teško je naći stadion na kojem bi sve bilo mirno.

Svjesni su toga i u UEFA. Utakmice velikog naboja nikom ne trebaju, ali sigurno bi medijski bile ispraćene mnogo više od običnih utakmica u domaćim prvenstvima.

Za sada je sve daleko od bilo kakve realizacije projekta i zaista je teško očekivati da će ikada biti ponovo spojeni timovi iz nekadašnje Jugoslavije.

sportsport

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close