CCI: Vlada FBiH je besmislena

Na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini su krupne političke igre kojima se skreće pažnja javnosti s građanima važnih stvari – nezaposlenosti, siromaštva, borbe protiv korupcije, neuspjeha evropskih integracija – i prebacuje fokus na politički teren gdje se generiraju krize da bi se tobože dala rješenja za njih.

 

Gorući problemi

 

Ovo je u razgovoru za „Avaz“ izjavio Adis Arapović, menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI).

Arapović u svemu vidi model o kojem je Noam Čomski (Chomsky) pisao prije 20 godina: kad hoćete da skrenete pažnju s gorućeg problema, izmislite drugi problem i ponudite za njega rješenje. On tvrdi da se u ovom modelu vladajuće stranke iz oba entiteta „veoma dobro snalaze“ te ukazuje na problem bh. politike: nepostojanje „pravih političkih koalicija“ s usaglašenim ciljevima, ideološkim pogledima na budućnost BiH.

– Da nema međunarodnih finansijskih infuzija, BiH bi davno proglasila bankrot! MMF je spasio domaću političku elitu privremeno joj dajući prijeko potreban novac za finansiranje državnog aparata. Dakle, 85 posto budžeta troši se na javnu administraciju, na socijalna davanja. To je skrivena kupovina socijalnog mira i kupovina glasova – kazao je Arapović.

Najveći neuspjeh vlasti u kreiranju budućnosti BiH, smatra, ogleda se na nivou entiteta. Potpuni debakl i na ekonomskom, ali i socijalnom planu, upozorava Arapović, vidljiv je čak i u Republici Srpskoj, gdje postoji centralizirana vlast i “ideološka koalicija“.

Vlada FBiH je za 2013. godinu potpuno obesmislila svrhu vlastitog postojanja. U Parlamentu joj je svojevremeno izglasano nepovjerenje, dakle, rade na ivici legitimiteta. Na početku mandata najviše su se bavili kadrovskim rješenjima i raspodjelom finansijske moći, ovladavanjem javnim preduzećima, odnosno budžetskim sredstvima.

Nikad gore

Prema podacima CCI-ja, za ove četiri godine Vlada Federacije, kantoni, budžetski i vanbudžetski subjekti potrošit će najmanje 20, a možda čak i 30 milijardi maraka! To je zbir svih njihovih budžeta, a rezultat rada je, tvrdi Arapović, čak i regresivan.

– S velikom dozom komocije mogu reći da je ovaj mandat Vlade FBiH, definitivno, najgori, čak i ako uzmemo u obzir i onaj rani poslijeratni period, kad je sve bilo razvaljeno, kad nije bilo javnog novca, izuzev stranih donacija – kazao je Adis Arapović.

Kažnjavanje na izborima

– Jedina garancija progresa jednog društva jeste kažnjavanje nerada i neodgovornosti na izborima. Ima političkih subjekata koji još nisu pokazali vlastiti kapacitet, drugačiju političku praksu i odgovornost. Izbori koji nam dolaze su možda i krucijalni u novijoj povijesti BiH, jer će predodrediti odgovor na pitanje hoće li BiH ostati neuralgična tačka na periferiji Evrope ili će postati ravnopravna članica evropske porodice – smatra Arapović.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close