CBBiH: Deficit tekućeg računa 2,45 milijardi KM

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je podatke o platnobilančnim transakcijama za 2012. godinu. Prema tim podacima, deficit tekućeg računa iznosio je 2,45 milijardi KM ili 9,5% procijenjenog BDP-a, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

U pogledu visine deficita, praktično nije došlo do promjene u odnosu na 2011. godinu, što govori da domaća ekonomija još uvijek ima naglašenu neusklađenost u razmjeni s inozemstvom. Visina deficita još uvijek je niža od rekordnih vrijednosti prije izbijanja krize (u 2008. godini deficit je iznosio 3,51 milijardu KM), ali je narasla u odnosu na 2009. i 2010, kada je deficit drastično reduciran uslijed recesije i smanjenih ekonomskih aktivnosti u zemlji.
Glavni uzročnik deficita je veliki nesklad u vanjskotrgovinskoj razmjeni robama, koji iznosi 8,44 milijarde KM (prema platnobilančnom tretmanu) i koji se produbio za 98,9 miliona KM u odnosu na 2012. Zahvaljujući dovoljnim priljevima finansijskih sredstva iz inozemstva, a koji su omogućili finansiranje deficita tekućeg računa, nije došlo do smanjenja deviznih rezervi. One su i porasle, za 72,7 miliona KM.
Detaljni podaci o platnoj bilanci za 2012. godinu na raspolaganju su na službenoj web stranici CBBiH – www.cbbh.ba. Statistika platne bilance za BiH od 2012. godine provodi se u skladu s novim međunarodnim metodološkim standardima.
Uvođenjem ove metodologije u 2012. godini, CBBiH je postala jedna od prvih institucija u Evropi (zemlje EU planiraju uvođenje od 2014. godine), a i u svijetu (pored Australije, Brazila), koja je uspjela primijeniti novu metodologiju u svom radu, navodi se u saopćenju.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close