Carine ukinute, cijene ostaju iste

BANJALUKA, Carine na uvoz polovnih automobila, određenih tekstilnih i draguljarskih predmeta, kao i određenih vrsta mliječnih proizvoda, mesa, voća, povrća i kafe iz Evropske unije u BiH ukinute su 1. januara ove godine, ali se i pored toga ne očekuje pojeftinjenje ovih proizvoda.

Radi se o proizvodima na koje je carina proteklih godina snižavana, a sada će se pri njihovom uvozu naplaćivati samo PDV. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ističu da je od 1. jula 2008. godine, kada je počela primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, počelo ukidanje i snižavanje stopa carine na određene proizvode.
Od početka 2009. godine za oko 90 odsto proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju porijeklo iz EU carine su u potpunosti ukinute.
Carine su ukinute za proizvode poput bezolovnog benzina sa oktanskim brojem manjim od 95, za motorna ulja, kao i za polovna vozila porijeklom iz EU.
Carine su ukinute i na određene mliječne proizvode, poput jogurta i namaza, a u zavisnosti od sadržaja mliječne masti u njima, kao i na teleće i juneće meso, određene vrste povrća i voća kao što su paradajz, jabuke, kruške, breskve, šljive. Isto se odnosi i na određene vrste džemova, marmelada i sokova.
– U potpunosti su ukinute carine i za određene tekstilne proizvode, poput kaputa, ogrtača, odijela od vune, jakni, sakoa i pantalona, kostima od vune, pamuka i sintetičkih vlakana, bluza i košulja od pamuka ili sintetičkih vlakana – kazali su u UIO.
Istakli su da od početka primjene Privremenog sporazuma između BiH i EU do danas nije došlo do značajnijeg smanjenja cijena proizvoda na koje se u međuvremenu ukinula ili smanjila carina, te da se pojeftinjenje ne može očekivati ni ove godine.
– Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno. Ne postoji mehanizam kojim bi BiH bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu tih proizvoda – naglasili su u UIO.
Dodali su da, u cilju zaštite domaće proizvodnje na određene vrste proizvoda koji imaju porijeklo iz EU carine nisu ukidane.
Radi se uglavnom o određenim vrstama voća kao što su višnje, maline, ribizle, brusnice, kupine, lubenice, određenim vrstama povrća kao što su patlidžani, pasulj, grašak, celer, mrkva, krompir, te nekim vrstama mesa i proizvoda od mesa, te mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera.
– Savjet ministara formirao je pregovarački tim koji će već početkom 2013. početi novu rundu pregovora sa EU o carinama koje su još ostale na ove proizvode – rekli su u UIO.
Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić rekao je agencijama da će ukidanje carina smanjiti prihode UIO, ta de će imati negativne posljedice i na domaću proizvodnju.
– Ukidanje carina značajno će smanjiti prihode UIO BiH. S druge strane, ukidanje carina na te robe, čije proizvođače EU i njene članice zasebno dobro subvencionišu neminovno će dovesti u nezahvalnu poziciju domaće proizvođače u BiH i njihove proizvode dodatno učiniti nekonkurentnim – upozorio je Hasić.
Cigarete
Većina cigareta u BiH od 1. januara je poskupjela od deset do 60 feninga po kutiji.
U UIO su istakli da su svi poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta u BiH bili dužni popisati zalihe cigareta 1. januara 2013, a popisne liste treba dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO BiH do 10. januara. Takođe su dužni da na zatečene zalihe cigareta obračunaju akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10. januara uplate razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize.

Glas Srpske

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close