Čamparina igra s ubicom Veljančićem

Novi pritisak na Komisiju za uvjetni otpust Ministarstva pravde FBiH

UZNEMIRENA JAVNOST Čamparina igra s ubicom Veljančićem

(avaz.ba)

U vrijeme kada cijela međunarodna zajednica, ali i domaća javnost, pod hitno traži reformu pravosuđa i zaustavljanje mafijaških krakova u Tužilaštvu BiH, odvija se neviđeno kompromitantna drama na relaciji Tužilaštvo BiH – SIPA – Komisija za uvjetni otpust Ministarstva pravde FBiH.

‘HITNA’ pomoć ubici

Naime, prošle sedmice Komisiji za uvjetni otpust upućen je zahtjev Tužilaštva BiH sa oznakom ‘HITNO’ da se Anđelku Veljančiću, jednom od najpoznatijih zločinaca i kriminalaca u BiH, omogući uvjetni otpust.

dubravko-campara-2012

Čampara: Traži “HITNO” pomaganje saradniku i kriminalcu što prijeti da će na slobodi pobiti čak i svoje sudije

Iako je Veljančić poznat kao opasni ubica i kriminalac, u ovom dopisu Dubravko Čampara ga proglašava, maltene, “kredibilnim svjedokom”, čije je svjedočenje “od krucijalnog značaja” za uspješno procesuiranje i donošenje presude u nekim novim postupcima. A, to znaju članovi Komisije za uvjetni otpust, kredibilitet svjedoka određuje sud, a ne tužioci koji su samo ravnopravna strana sa advokatima i odbranom, pred autoritetom sudija.

andjelko-veljancic

Veljančić: Kriminalac iznad zakona zahvaljujući pojedincima u Tužilaštvu BiH

Iako samo Sud može odlučiti ko je kredibilan svjedok, a ko ne, tužilac Dubravko Čampara obezbijedio je da, također pod oznakom ‘HITNO’, sličan dopis Komisiji svojim zasebnim aktom pošalje i zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević.

Tako Čampara želi osloboditi Veljančića izdržavanja sudski određene kazne za nekoliko godina, iako bi za kriminalca ovakvog kalibra bilo previše ranije puštanje iz zasluženog zatvora i za nekoliko dana od onoga što je Sud utvrdio kao pravdu.

dokument1

dokument2

Faksimil Čamparinog mišljenja u ime Tužilaštva BiH kojim se pod ‘HITNO’ traži da Veljančić prestane s izdržavanjem kazne, a kao razlog se navodi više predmeta gdje je on kao “važan i kredibilan” iako je jasno da samo Sud određuje kredibilitet

A za dodatno pozitivno mišljenje SIPA-e upućeno Komisiji Čampara je, očito, iskoristio svog čovjeka u toj agenciji, inspektora Vahidina Šahinpašića, koji je mišljenje na potpis stavio svom trenutno pretpostavljenom.

sahinpasic

Šahinpašić: Dio ekipe

Pošteđen dvije robije

Iako je smanjenje kazne ili uvjetno puštanje akt milosti države, prosto je nevjerovatno da su Dubravko Čampara i Vahidin Šahinpašić sakrili od Komisije za uvjetni otpust da je Tužilaštvo BiH nepopravljivog kriminalca već praktično oslobodilo i častilo neizdržavanjem 20-ak godina zaslužene zatvorske kazne!

dokument34

Faksimil pozitivnog mišljenja iz SIPA-e: Sve najbolje o najgorem kriminalcu

Odlukom o davanju imuniteta broj: T20 KT 0002564 12 od 21. avgusta 2013. godine, koju je donio i potpisao Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Veljančiću se praktično oprašta učešće u ubistvu Borisa Govedarice koji je likvidiran u klasičnoj kriminalnoj igri. Za takvo djelo zakon predviđa najmanje 15 godina robije, a kriminalac povratnik Veljančić nije dobio niti jedan dan presuđenog zatvora.

Dodatno, istom odlukom o davanju imuniteta Veljančić nije dobio ni dan zatvora zato što je pokušao ubiti Đorđa Ždralu, kojeg je izrešetao iz snajperske puške koju je isprobavao na Trebeviću.

salihovic

Salihović: Donio odluku o imunitetu

Ovoj nevjerovatnoj storiji nije kraj: isti tužilac već dvije-tri godine vrši veliki pritisak na Komisiju za uvjetna pomilovanja da Veljančić treći put bude nagrađen za zločine i skrati mu se za nekoliko godina aktuelna kazna koju trenutno izdržava u Zenici zbog više drugih krivičnih djela.

On je uhapšen 27. septembra 2007. i osuđen na 10 godina zatvora zbog oružane pljačke 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo, počinjene 2006. godine. Dodatno, osuđen je i na još godinu zatvora zbog prijetnji sutkinji Kantonalnog suda Sarajevo Adisi Zahiragić izrečenih u sudnici 2008. godine.

dokument4

Faksimil Odluke o davanju imuniteta svjedoku Anđelku Veljančiću: Halalili mu učešće u ubistvu jedne osobe i teško ranjavanje druge

Šokirajući detalji 

Prosto je šokirajuće, alarmatno po javnost i sve poštene ljude, da se čovjeku koji leži zbog pljačke banke i teških prijetnji sudiji, kao advokati sa izvršnim mogućnostima na raspolaganje stavljaju Čampara i SIPA, i pod oznakom ‘HITNO’ traže da izađe na nezasluženu slobodu.

Obrazloženja su takva da ih Ured disciplinskog tužioca Arbena Murtezića i VSTV zaista trebaju pročitati i ispitati da li je njihov motiv korupcija i novac ili još teže – politički motivirana zloupotreba teških kriminalaca u obračunu s neistomišljenicima.

Tako se u zahtjevu čiji je potpisnik Čampara tvrdi da je “Veljančić već izdržao 50 posto kazne, da tokom izdržavanja kazne nije pravio disciplinske prekršaje te da je Tužilaštvu otkrio veliki broj krivičnih djela, kao i da je Veljančić po prijedlogu Tužilaštva već duže u programu zaštite svjedoka Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a da je njegov identitet optuženih i njihovih branilaca objavljen u sredstvima javnog informisanja”.

s-uvidaja-ubistva

S uviđaja ubistva Govedarice: Čovjek mrtav, ubica čašćen potpunom slobodom za to najteže krivično djelo

Uporni pritisci

Inače, ovo nije prvi put da se u posljednje dvije-tri godine Komisiji za uvjetni otpust šalju zahtjevi da Veljančić, iako je vrlo opasan kriminalac, što prije izađe na slobodu. Komisija za uvjetni otpust je hrabro odbijala da popusti, jer su njeni članovi svjesni kolika je društvena opasnost takve odluke, a vjerovatno da za svakog člana te Komisije, uz punu moralnost i savjesnost, pouka jeste i procesuiranje donedavnog predsjednika Federacije BiH zbog mnogo manjih zloupotreba akta milosti od ovog koji traži Dubravko Čampara.

Neviđena velikodušnost Tužilaštva BiH i Čamparinog inspektora u SIPA-i prema Veljančiću jedino se može razumjeti u kontekstu informacija iz zeničkog zatvora koje objašnjavaju “hitnost” njegovog puštanja iz tamnice. Veljančić urla hodnicima zatvora i prijeti da, ako ne bude i treći put oslobođen za nekoliko preostalih godina zatvora, da će se obratiti javnosti i poznatim advokatima, te otkriti mnoge mahinacije koje rade pojedini tužioci i policajci.

Ipak, neovisno od njegove galame i pritiska na više članova Komisije za uvjetno pomilovanje i golgote koju su prošli da ih se čak i hapsilo i procesuiralo, teško je očekivati da će Komisija omekšati i izazvati opravdani revolt i gnjev javnosti i časne pravosudno-policijske zajednice koja se već dugo gnuša nad suludom igrom s Veljančićem i pravnom državom.

Veljančić nije u opasnosti

Priče koje se žele plasirati Komisiji za uvjetni otpust da je Veljančić ugrožen u zatvoru gdje izdržava kaznu, udaranje je u zdravu pamet i logiku.

Poznato je da su zatvorske uprave – a to u BiH vrlo uspješno rade – dužne obezbijediti sigurnost svakog zatvorenika jer imaju izuzetnu profesionalnost, osposobljene čuvare, pa i opciju da ih premještaju iz jednog zatvora u drugi.

To je uobičajena praksa i pozitivno iskustvo koje je sigurno poznato Tužilaštvu BiH i SIPA-i.

Ko su članovi Komisije

Prema podacima iz Službenih novina broj 67 od 17. 10. 2011. godine, predsjednik Komisije za uvjetni otpust Ministarstva pravde FBiH, koju čini šest članova, je Haris Kovačić iz Mostara, a članovi su Hidajet Trako, Vesna Budimir, Milutin Koprivica, Jasenko Ružić, Mira Grgić, doc. dr. Miro Klarić.

Mandat ove komisije ističe ovog mjeseca. Postavlja se pitanje da li je upravo zbog toga tolika hitnost oslobađanja teškog kriminalca kako niko od članova Komisije na koje se vrši pritisak već dvije-tri godine ne bi odgovarao za jedno eventualno pomilovanje, a zbog kakvih “velikodušnih postupaka” je već ranije iza rešetaka završio bivši predsjednik FBiH Živko Budimir.

Trako privođen zbog Veljančića, protiv Mikulića išle prijave

mikulic

Mikulić: Javno optužio Čamparu

Kolika je zainteresiranost Dubravka Čampare da se i treći put ozloglašeni kriminalac oslobodi zaslužene zatvorske kazne, najbolje ilustrira već spomenuti pritisak na članove Komisije i Ministarstva pravde FBiH.

Tako su bivšeg federalnog ministra pravde Zorana Mikulića SIPA i Tužilaštvo BiH 2013. godine sumnjičili da je ometao rad pravosudnih tijela i da je zlouporabio položaj, a što mu je priredio Čampara. Nedugo zatim, u oktobru 2013., priveden je i Mikulićev pomoćnik Hidajet Trako, član Komisije za uvjetni otpust. Njemu se na teret stavljalo to što je Veljančića iz zatvora u Sarajevu prebacio u zatvor u Zenici. Međutim, protiv Trake nikada nije nikakav sudski postupak proveden.

Mikulić je tada kao osobu koja traži privilegije za Veljančića označio Čamparu.

– Tužilaštvo BiH i SIPA su Ministarstvu pravosuđa FBiH podnijeli zahtjev za puštanje te osobe na uvjetnu slobodu s objašnjenjem da njegov “boravak o zatvoru predstavlja ogroman problem strukturama zaduženim za održavanje reda, a posebno zaduženim za pojedinačnu i opću sigurnost osuđenika i zaposlenika zatvora s obzirom da postoji opravdana bojazan da će netko od drugih osuđenika izvršiti napad na svjedoka”.

Ispada da ni Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH ne smeta to što državni tužilac Čampara vrši pritisak na federalnog ministra pravosuđa da jedan od najvećih kriminalaca bude nezakonito pušten na uvjetnu slobodu punih pet godina prije isteka kazne pravdajući to tvrdnjom da će im on navodno biti važan i da će stalno biti pod nadzorom.

To nastojanje tužioca možda i nije toliki problem, vjerovatno mu je to način da osigura dokaze i svjedočenje, ali kriminalno djelovanje tužioca se očituje u tome što traži od mene kao ministra pravosuđa da postupim suprotno zakonu.

Dakle, traži se od ministra da utječe na komisiju, a kada ministar zatraži od komisije da preispita stav ne prejudicirajući odluku, onda dolaze pod punom ratnom spremom i hapse pola Ministarstva uz uredno obavještavanje odabranih medija – rekao je tada Mikulić medijima.

Zločinac povratnik opljačkao 2,2 miliona eura

veljancic-andjelko-optuen-za-pljacku-dvamilona-eura-blindirano-vozilo-u-kojem-je-bio-novac

Uviđaj nakon pljačke 2,2 miliona KM Privredne banke: Veljančić osuđen na 10 godina, a sada Tužilaštvo BiH, “jer je izdržao više od 50 posto kazne”, želi da ga pusti na slobodu  

Kantonalni sud u Sarajevu 10. maja 2009. godine osudio je Veljančića na 10 godina zatvora zbog pljačke 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo.

Vijeće je utvrdilo da je Veljančić kriv jer je 29. juna 2006. godine u Aleji Bosne srebrene, zajedno s više nepoznatih osoba obučenih u uniforme sarajevske policije s fantomkama na glavi, zaustavio blindirani kombi Agencije za zaštitu ljudi i imovine “Cipos” i Fiat Punto, koji je bio u pratnji ovog vozila.

Veljančić je također prošle godine u sudnici prijetio i sarajevskom advokatu Kerimu Čeliku koji je branio optuženog Mladena Ždralu, a gdje se također kao svjedok pojavio Veljančić.

zdrale

Ždrale: Veljančić ga izrešetao

 

Veljančić sudijama Vrhovnog suda RS: “Ne igrajte se sa mnom jer ko se mene uhvati neće zanoćiti”!

Inače, Veljančić je hapšen i privođen nebrojeno puta zbog ubistava, učestvovanja u pljačkama, nanošenja teških tjelesnih povreda, nasilničkog ponašanja, nelegalnog posjedovanja oružja, iznuda i drugih zločina.

Veljančić je upućivao i zastrašujuće prijetnje sudijama i tužiocima! Tako se tokom suđenja za iznudu novca od Nemanje Šotre i Dražena Rajića u junu 2008. godine obratio sudijama Vrhovnog suda RS ovim riječima:

– Stao sam ukraj Zoranu Đinđiću, i staću i drugima! Ne igrajte se sa mnom, jer ko se mene uhvati neće zanoćiti. Okanite se mene, jer me svakako čeka robija. Nemojte da upetljavam Vladu RS i razne opasne ljude, jer vi ne znate ko sam ja – rekao je Veljančić tada sudijama.

Sutkinji vikao: “Droljo jedna, droljo, kujo jedna, ja ću te smijeniti…”

zahiragic

Zahiragić: Kako bi hrabra sutkinja doživjela preuranjeno oslobađanje Veljančića i njegovo puštanje na slobodu

Ozbiljne prijetnje Veljančić je uputio i hrabroj sutkinji Adisi Zahiragić tokom suđenja u avgustu 2008. godine.

Zbog ovih prijetnji 7. decembra 2009. godine Mediha Pašić, sutkinja sarajevskog Općinskog suda, osudila ga je na godinu zatvora.

– Tokom suđenja dokazani su navodi iz optužnice da je Veljančić u sudnici sarajevskog Kantonalnog suda vrijeđao sutkinju Adisu Zahiragić koja je bila predsjedavajuća Vijeća u predmetu gdje je Veljančić bio optužen zbog pljačke 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo. Naime, Veljančić je tada Zahiragić kazao “droljo jedna, droljo, kujo jedna, ja ću te smijeniti, ako nisi grešna, skini mi lisice, kujo”, čime je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje – kazala je u obrazloženju presude sutkinja Pašić, dodavši da je svojim postupcima Veljančić uznemirio kompletnu bh. javnost.

Autor: Istraživački tim – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close