logo
bios

Burne reakcije na ‘Izvor mira’

Objavljeno prije 4 mjeseca . u čet, okt 10th, 2019

(Patria) – Turske trupe su po naredbi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u srijedu ušle u sjeveroistočni dio Sirije koji graniči sa Turskom s ciljem ‘eliminacije prijetnje koja dolazi od kurdskih paravojnih snaga YPG, militanata ISIL-a’, kao i radi ‘stvaranja uvjeta za povratak sirijskih izbjeglica iz Turske u Siriju’.

I prije nego što je predsjednik Erdogan naredio ofanzivu, ozbiljno se špekuliralo da će Turska iskoristiti ‘prazan prostor’ nakon povlačenja američkih trupa da se obračuna s kurdskim snagama u Siriji. Prvobitna izjava američke vlade da se nakon povlačenja ‘neće miješati’ u tamošnje turske poslove, dodatno je ohrabrila Erdoganov potez.

Međunarodna zajednica je sa strepnjom čekala predvidivi potez Turske, da bi ga potom žestoko osudila.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da Turska mora zaustaviti ofanzivu, upozoravajući da EU neće odobriti finansijsku pomoć za ‘zonu sigurnosti’.

– Turska mora zaustaviti vojnu operaciju. Tako neće ići. A ako Turska planira stvarati zonu sigurnosti, neka ne očekuje finansijsku pomoć od Evropske unije, kazao je Juncker u obraćanju Evropskom parlamentu u Briselu.

‘EU apelira na Tursku da zaustavi unilateralnu vojnu akciju’, kaže se u zajedničkoj izjavi 28 zemalja-članica. EU smatra da ‘sigurna zona’ u sjeveroistočnoj Siriji kako ju je predstavila Turska – ‘ne bi zadovoljila međunarodne kriterije za povratak izbjeglica’.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka zahtijevaju sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem bi se govorilo o turskoj ofanzivi.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je osudio operaciju koja ‘ugrožava sigurnost i humanitarne napore anti-Islamističke koalicije, te predstavlja rizik za sigurnost Evropljana’.

Britanski sekretar vanjskih poslova Dominic Raab je također ‘ozbiljno zabrinut’ turskom ofanzivom. On je izdao saopćenje u kome između ostalog kaže da (operacija) ‘predstavlja rizik destabilizacije regiona, uvećava patnju civila, te podriva napredak postignut u borbi protiv ISIL-a, što bi trebao biti naš zajednički fokus’.

Holandski ministar vanjskih poslova Stef Blok je pozvao turskog ambasadora nakon što je Turska započela ofanzivu. Blok tvrdi da ‘Holandija osuđuje ofanzivu na sjeveroistoku Sirije’, te poziva Tursku ‘da ne nastavlja putem kojim je krenula’.

Egipat zahtijeva vanredni sastanak Arapske lige te ‘najsnažnije osuđuje tursku agresiju na sirijsku teritoriju’, kaže se u izjavi ministarstva i dodaje da potez predstavlja ‘neprihvatljiv napad na suverentitet bratske arapske države’.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata osudilo je ofanzivu u izjavi u kojoj se također kaže da ‘predstavlja opasan razvoj i neprihvatljivu agresiju na suverenitet jedne arapske države protivno principima međunarodnog prava’.  

Američki predsjednik Donald Trump podvukao je u saopćenju koje je izdala Bijela kuća da ‘SAD ne odobravaju ovaj napad’, dodajući da se radi o ‘lošoj ideji’ zbog koje će (on) ‘devastirati tursku ekonomiju ako ofanziva Ankare u Siriji izbriše tamošnju kurdsku populaciju’.

– Ako se to desi, izbrisat ću njegovu (Erdoganovu) ekonomiju. Nadam se da će se ponašati racionalno,  kaže Trump.

Reakcijama se pridružio i generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg koji je izjavio da se turska operacija ‘mora kontrolirati’ kako se region ne bi dodatno destabilizirao. On je, pak, kazao i to da Turska ima ‘legitiman razlog za zabrinutost’ te da je prethodno informirala NATO o napadu na kurdske borce u Siriji.

– Računam na Tursku da djeluje kontrolirano i osigura da svaka akcija koju poduzima bude proporcionalna i odmjerena, kazao je Stoltenberg.

Vijeće sigurnosti UN-a zasjedat će iza zatvorenih vrata u četvrtak.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu kazao je da je Turska poslala diplomatsku notu sirijskom konzulatu u Istanbulu da informira o operaciji. On dodaje da je operacija utemeljena na principima međunarodnog prava te je dodao da je Ankara informirala sve ključne aktere, uključujući UN i NATO.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh