Budimpešta: Senzacionalno otkriće Mozartove sonate

Originalni rukopis Sonate u A-duru, jedne od najpoznatijih Mozartovih sonata, pronađen je među zabačenim papirima u jednoj biblioteci u Budimpešti. Stručnjaci su potvrdili autentičnost četiri požutjele stranice partiture koja će dopuniti treći, posljednji stavak koji se čuva u “Mozarteumu” u Salzburgu, rodnom gradu kompozitora.

Otkriće je oduševilo stručnjake, koji će sada moći da kompletiraju original s dosad jedinom očuvanom stranicom tog muzičkog djela.

Sonata za klavir broj 11 u A-duru, Koechlova oznaka 331, komponovana je oko 1783. godine. Objavljena je u milionima primjeraka. Ova sonata je jedno od najpoznatijih Mozartovih djela, prvenstveno po finalu, maršu Alla Turca.

Original je pronašao Balazs Mikusi, voditelj Nacionalne biblioteke Szechenyi iz Budimpešte, koji proteklih pet godina “pretražuje najzabačenije kutke” te biblioteke.

Ne zna se kako je rukopis završio u biblioteci, koju je 1802. godine osnovao bogati mađarski aristokrat Ferenc Szechenyi.

Ne zna se ni zašto je peta stranica rukopisa koja se čuva u Salzburgu, odvojena. Stručnjaci nagađaju da je istrgnuta kako bi bila prodana nekom bogatom kolekcionaru.

Sonatu će, prema originalnom rukopisu, koji se donekle razlikuje od dosad poznatih, zapravo kasnije nastalih verzija, danas u Budimpešti odsvirati veliki mađarski pijanist Zoltan Kocsis.

www.magazinplus.eu – BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close