PolitikaSvijet

Brutalne borbe i jak otpor Hamasa. Izrael: Okružili smo grad, ovo je vrhunac bitke

Brutalne borbe u Gazi. “Otpor Hamasa je žestok. Izlaze iz tunela, pucaju na tenkove”

IZRAELSKI tenkovi i postrojbe napredovali su prema gradu Gazi, ali su se suočili sa žestokim otporom militanata Hamasa koji koriste minobacače te napadaju iz tunela dok broj palestinskih žrtava u skoro četiri tjedna bombardiranja raste, piše Reuters.

Rat se približava središtu Pojasa Gaze, a Izrael poručuje stanovnicima da napuste područje jer želi uništiti islamističku skupinu Hamas koja upravlja područjem. “Nalazimo se pred vratima grada Gaze”, rekao je brigadni general izraelske vojske Itzik Cohen.

Borci Hamasa i njegovog saveznika Islamskog džihada izlazili su iz tunela kako bi pucali na tenkove, a zatim bi se vratili u mrežu tunela. “Nisu prestali bombardirati Gazu cijelu noć, kuća se nije prestala tresti”, rekao je anonimno Reutersu jedan stanovnik Gaze. “Ali ujutro otkrivamo da su izraelske snage još uvijek izvan grada, u predgrađu, a to znači da je otpor jači nego što su očekivali”, dodao je.

Izraelski časnici naglasili su poteškoće borbe u urbanom okruženju. Čini se da je njihova strategija za sada koncentriranje velikih snaga u sjevernom Pojasu Gaze umjesto pokretanja kopnenog napada na cijelo područje.

Najnoviji rat u desetljećima starom sukobu započeo je kada su borci Hamasa probili granicu 7. listopada. Izrael kaže da su ubili 1400 ljudi, uglavnom civila, i uzeli više od 200 talaca u najsmrtonosnijem danu 75-godišnje povijesti Izraela.

U izraelskom bombardiranju male palestinske enklave od 2.3 milijuna ljudi, koje je uslijedilo nakon napada Hamasa, poginula je najmanje 9061 osoba, uključujući 3760 djece, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.

“Hamas se dobro pripremio”

Stanovnici su izvijestili o minobacačkoj vatri oko grada Gaze. Navode da su izraelski tenkovi i buldožeri ponekad vozili preko ruševina i rušili zgrade. Troje Palestinaca poginulo je u tenkovskoj paljbi kod Khan Junisa, a u zračnom napadu ubijeno je petero ljudi ispred UN-ove škole u izbjegličkom kampu Beach, rekli su zdravstveni dužnosnici u Gazi.

Brigadni general Iddo Mizrahi, šef izraelskih vojnih inženjera, rekao je za vojni radio da su trupe u prvoj fazi otvaranja pristupnih ruta u Gazi. “Ovo je zasigurno teren koji je jače zasijan nego u prošlosti minskim poljima i minama”, rekao je. “Hamas je naučio i dobro se pripremio”, dodao je.

Izrael kaže da je izgubio 17 vojnika i ubio desetke militanata otkako su kopnene operacije proširene u petak. Nasilje se također proširilo na okupiranu Zapadnu obalu. Izraelska vojska provela je nekoliko akcija kako bi uhitila osumnjičene militante, prilikom čega je došlo do sukoba s naoružanim osobama dok su civili bacali kamenje.

Palestinski liječnici i ministarstvo zdravstva rekli su da su tri tinejdžera i 25-godišnjak ubijeni u sukobima u četvrtak na Zapadnoj obali. Izraelska vojska nije komentirala te navode. Palestinski je napadač, pak, ubio izraelskog motorista na Zapadnoj obali. Za taj napad nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost.

Izrael: Okružili smo grad Gazu, kreće važna faza. Ovo je vrhunac bitke

Izraelske trupe probile su se kroz predgrađe grada Gaze, rekao je premijer Benjamin Netanyahu.  “Na vrhuncu smo bitke. Imali smo impresivne uspjehe i prošli smo predgrađe grada Gaze. Napredujemo”, rekao je Netanyahu u izjavi koju je objavio njegov ured. U objavi na X-u premijer je rekao: “Ništa nas neće zaustaviti. Ići ćemo naprijed. Napredovat ćemo i pobjeđivati, a to ćemo učiniti uz Božju pomoć i uz pomoć naših herojskih ratnika.”

Izraelska vojska okružuje grad Gazu i tamo produbljuje svoje operacije, rekao je načelnik stožera izraelskih obrambenih snaga. “Naši vojnici su djelovali u gradu Gazi proteklih nekoliko dana, okružujući ga iz nekoliko smjerova, produbljujući operaciju”, rekao je general pukovnik Herzi Halevi. “Naše snage su u vrlo značajnim područjima grada Gaze.”

“Prešli smo još jednu značajnu fazu u ratu. Snage su u srcu sjeverne Gaze, djeluju u gradu Gazi, okružuju ga i produbljuju kopnenu ofenzivu i postignuća. Izraelske snage se bore u gustom i složenom urbanom području, što zahtijeva profesionalnu borbu i hrabrost”, rekao je.

Dodao je da se njegove snage bore “u neposrednoj blizini protiv okrutnog neprijatelja”, a da su kopnene snage praćene “preciznim obavještajnim podacima, uz vatru iz zraka i mora”.

“Ovo partnerstvo čini borbu mnogo učinkovitijom”, rekao je.

Nasilje se proširilo na okupiranu Zapadnu obalu

Nasilje se također proširilo na okupiranu Zapadnu obalu. Izraelska vojska provela je nekoliko akcija kako bi uhitila osumnjičene militante, prilikom čega je došlo do sukoba s naoružanim osobama, dok su civili bacali kamenje.

Palestinski liječnici i ministarstvo zdravstva rekli su da su tri tinejdžera i 25-godišnjak ubijeni u sukobima u četvrtak na Zapadnoj obali. Izraelska vojska nije komentirala te navode.

Palestinski je napadač pak ubio izraelskog motorista na Zapadnoj obali. Za taj napad nije preuzela odgovornost nijedna palestinska organizacija.

Britanski general: Izraelsku vojsku čeka noćna mora u Gazi

IZRAELSKA vojska suočava se s “noćnom morom” tijekom kopnene vojne operacije u Gazi dok pokušava izbjeći smrt talaca, rekao je bivši načelnik Glavnog stožera britanske vojske.

General Dannatt rekao je da je vjerojatno jedini način na koji bi Izrael mogao uspjeti bila “dugotrajna” operacija s krajnjim ciljem “protjerivanja Hamasa”. Ljude koje je Hamas oteo 7. listopada “nedvojbeno” se drži u nekim od podzemnih tunela dugim na stotine kilometara koje je izgradila militantna skupina, rekao je.

“U analima vojne povijesti ovo će biti jedna od najtežih operacija koje bilo koja vojska mora izvesti. Pitanje je kako pokušati postići svoj cilj uništenja Hamasa a da ne budu suučesnici u ubojstvu više od 230 talaca”, rekao je Dannatt.

Gaza je “užasno okruženje” za vojsku

“Ovo je prava noćna mora i, iskreno, bit će to izazov, ne vidim kako će Izraelci to učiniti osim da budu tamo na duge staze i nadaju se da će na kraju istjerati Hamas”, ustvrdio je britanski general.

Dannatt je rekao da je Gaza, relativno malo područje na kojem živi više od dva milijuna ljudi, “užasno okruženje” za djelovanje vojske. Iako je Izrael bio vrlo svjestan ratnih zakona, “užasna je posljedica” to što će civili nastaviti umirati tijekom njegove vojne operacije, rekao je.

“Ali Hamas bi mogao imati koristi od bilo kakvog prekida vatre. To bi mu omogućilo da se pregrupira, ponovno procijeni situaciju i povrati svoje pozicije”, rekao je.

Index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close