Brusnica u službi zdravlja: Čudotvorni efekti i primjena

Brusnica (lat. Vaccinium macrocarpon) postaje sve popularnija biljka. U posljednje vrijeme ističe se njena ljekovita moć, pa sve češće nalazi primjenu u liječenju mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao lijek i namirnicu koristili još Indijanci (starosjedilačka američka medicina).

Plodovi brusnice koriste se u pučkoj medicini još od 16. stoljeća, što nije ni čudo jer sadrže brojne vitamine, minerale, antioksidante i organske kiseline. Brusnica je iznimno otporna na hladnoću i mraz (može podnijeti hladnoću do čak – 40°C), a rasprostranjena je od krajeva s umjereno-kontinentalnom klimom pa sve do arktičkog kruga.

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima.

Sok od brusnice

Ispitivanja su pokazala da je sok od brusnice efikasan lijek protiv bakterije Escherichia coli i da za 20 odsto umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije. Pored toga dobra je u borbi protiv bakterije “helicobacter pylory” i gljivice kandide. Sok od brusnice može izliječiti infekciju mjehura a ekstrakti iz samog ploda ovoga voća mogu čak biti korišteni i za uklanjanje bakterija s medicinske opreme.

Čaj od brusnice

Čaj od brusnice koristi se u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka dobar je laktasiv, pomoć varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, dobro se pokazala u preventivi i liječenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, polnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta (kancerogenih celija “in vitro”), poremećaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd.

Prirodan antibiotik i antioksidans

Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko dejstvo, zbog toga je korisna za liječenje i prevenciju infekcija. Ujedno, brusnica jača otpornost organizma. U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa. Sadrži antioksidans fenol koji sprečava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka.

www.magazinplus.eu – e-ordinacija.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close