BiHPrivredaVisoko

Brovis, Ovako, Agreks i Madi će izvoziti piletinu na tržište zemalja EU

Inspektori su do 6. oktobra posjetili četiri kandidovana objekta koji trenutno imaju kapacitet za izvoz u Evropsku uniju i to kompanije Madi, Ovako, Brovis i Agreks, a u skorijoj budućnosti u opticaju su i neke druge firme.

Cilj je bio provjeriti funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva. Inspekcija je obišla i nadležno ministarstvo te Ured za veterinarstvo BiH.

BiH bi već u narednim mjesecima mogla sa svojim proizvodima od piletine izaći na veliko tržište Evropske unije, što bi u konačnici utjecalo na povećanje broja radnih mjesta u toj oblasti, ali u konačnici i na cjelokupnu ekonomiju države.

Ranije je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao da je BiH izuzetno potentna zemlja kada je riječ o ovoj vrsti proizvodnje, te da imamo mnogo kompanija koje maksimalno ulažu u ovu industriju.

“Naše kompanije su generalno izvozno orijentirane, tako da se nadamo da ćemo i ovaj put dobiti pozitivnu ocjenu, kao što je to bio slučaj s mlijekom i mliječnim proizvodima”, kazao je Šarović.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close