Britanski Standard: BiH – fascinantan i potcijenjen raj na zemlji

BiH je zemlja koja je jedna od najbolje čuvanih evropskih tajni, a krase je tirkizne rijeke, srednjovjekovni dvorci i prelijepi slapovi. Ona je potcijenjeni raj na zemlji, te pored njene istorije, još mnogo toga čini je fascinantnom, pa bi stoga trebalo da bude među deset najposjećenijih država u ovoj godini.

Upravo ovim riječima je BiH opisao britanski “Standard”, koji u tekstu punom hvalospjeva Bosnu i Hercegovinu etiketira kao “dobro iskustvo svim putnicima kojima je dosadila susjedna Hrvatska”. U članku se navodi da svi oni koji žele da otkriju čari uzbudljive i gorske zemlje 20 godina nakon katastrofalnog rata to u BiH mogu i učiniti. “Standard” ističe kako se malo koja zemlja istočne Evrope može pohvaliti time da je upravo ona kulturno središte i mjesto susreta Istoka i Zapada, a sve u granicama u obliku srca.

“Pronaći ćete mješavinu najspektakularnijih uticaja od osmanske do austro-ugarske istorije”, piše u impresivnom članku. “Standard” je, uz sve to, na svom portalu naveo i devet razloga zašto treba posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Skokovi sa Starog mosta

Onima koji su u potrazi za adrenalinom “Standard” preporučuje da posjete Mostar, kao i da se oprobaju u skoku sa Starog mosta. Portal podsjeća da se svakog jula u gradu na Neretvi održavaju kolektivni skokovi u rijeku.

Tirkizna Una

Kraj tirkizne rijeke Une, po natpisu “Standarda”, moguće je napraviti savršene fotografije za Instagram, s tim što se u tekstu napominje da mještani savjetuju i izlet na Kostelski buk. Bagatela Sarajevo je jedna od najjeftinijih evropskih metropola, a izvan grada cijene su još niže. U Hrvatskoj je, kako stoji u tekstu, skuplje, dok turista u BiH može dobro da se najede za svega tri do pet maraka.

Odlična hrana

Bh. kuhinja, po mišljenju britanskih novinara, pruža mnogo izbora gurmanima, a hrana je, kako navode, skoro u potpunosti organska. Pišu da je BiH raj za ljubitelje mesa, ali da postoje i mjesta za vegetarijance.

Turizam u usponu

BiH je u tekstu predstavljena kao jedno od posljednjih neotkrivenih područja južnih Alpa u kojoj je turizam rastući sektor. Radoznalim turistima preporučuje se da, prije drugih, posjete BiH i vide njenu nesmetanu ljepotu.

Avanturistička zemlja

U BiH turisti mogu da uživaju i u planinarenju, prelijepoj prirodi, raftingu, kupanju i skijanju. “Standard” savjetuje posjetu prašumi Perućica, a svima koji nisu za takve vrste avanturizma, na raspolaganju je Bjelašnica.

Arhitektura

Mada su stari bh. gradovi devastirani u ratu, građevinsko nasljeđe i dalje je impresivno, naročito strancima. Miješanje osmanskog sa kasnijim evropskim stilovima posebno se, kako piše, ističe u Sarajevu i Mostaru.

Dvorci

U članku je podsjećeno da su Osmanlije na ovom prostoru izgradile dvorce koji su potom pripali Austrougarskoj, a koja je nastavila sa njihovom gradnjom. “Standard” posebno ističe tvrđavu u Jajcu, te u Tešnju.

Najveća piramida

Britanski portal nije zaobišao ni teoriju da se u Visokom nalazi najveća svjetska piramida. Tvrde da su naučna istraživanja pokazala da te piramide nema, ali da je još fascinantno vidjeti neobičan geološki nastanak.

Istraživanje Balkana

Britanski novinari pišu da je Balkan jedan od najmanje istraženih dijelova Evrope. Sarajevo je preporučeno kao početna destinacija sa koje turisti mogu da krenu u istraživanje Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Albanije.

(NN)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close