Kultura

Britancu koji se zbog agresije na BiH zapalio u Londonu planirano podizanje biste u Sarajevu

NEZABORAVLJENA ŽRTVA

Nakon što se u nedjelju ispred Ambasade Izraela u Washingtonu zapalio američki vojnik Aaron Bushnell (25), protestujući protiv rata u Gazi, na Dan nezavisnosti BiH prisjećamo se i slučaja iz Londona kad se u znak protesta zbog rata u BiH zapalio Graham Bamford.
Tačno godinu i dva mjeseca nakon što su građanke i građani Bosne i Hercegovine izašli na referendum na kojem je potvrđeno kako većina stanovnika želi da Bosna i Hercegovina nastavi svoj put kao nezavisna država, britanac Bamford se 29. aprila 1993. godine zapalio ispred britanskog parlamenta kako bi ukazao na ratna stradanja u Bosni i Hercegovini.Svojom žrtvom Bamford je podsjetio na uništavanje države Bosne i Hercegovine te je skrenuo pažnju javnosti na agresiju, genocid i ubijanje djece, žena i muškaraca u našoj državi.

Heroj iz Velike Britanije, koji je imao 48 godina kad se zapalio, nije imao nikakve veze s Balkanom, ali su ga televizijski izvještaji prvo iz Hrvatske, a zatim i iz Bosne i Hercegovine sve više uznemiravali zbog čega se odlučio na takav čin.

“Britanski narod mora zaustaviti rat u Bosni, koristeći silu ako je potrebno. Britanska vojska ne smije biti samo počasna straža na masovnim pogrebima. Bosanskohercegovačke bebe, djeca i žene strpljivo čekaju da političari učine ono što bi trebali, vojno zaštititi. Ne smiju stajati sa strane i promatrati”, napisano je u poruci pronađenoj nakon njegove smrti.

Podsjećamo, prije četiri godine pokrenuta je inicijativa da se u Sarajevu podigne spomenik ovom britanskom heroju zbog čega smo gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić upitali da li će uskoro doći do realizacije kojom bi se odalo priznanje za plemenitost onima koji su se zalagali za narod Bosne i Hercegovine.

“Pozivamo gradonačelnicu Sarajeva i bosanskohercegovačke lidere da učine dodatne napore u smislu izdavanja dozvole za izgradnju spomenika, tamo gdje mu je ustvari i mjesto, u Sarajevu. Smatramo da je krajnije vrijeme da se ovim spomenikom zabilježi Grahamova životna žrtva za jednu malu po površini, a veliku po ideji zemlju, Bosnu i Hercegovinu”, navedeno je u otvorenom pismu Instituta za istraživanje genocida upućenom gradonačelnici Sarajeva.

Za portal Klix.ba gradonačelnica Sarajeva je podijelila da je uistinu planirano podizanje biste ovom nezaboravljenom heroju iz Londona.

“Od 2009. godine Odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva dodjeljujemo priznanje u znak sjećanja na Bamforda. Naša obaveza je da se sjećamo i čuvamo uspomenu na takve ljude koje je krasila humanost, ljudskost i požrtvovanost. Ne smijemo zaboraviti njegovu žrtvu i udjel u blagodatima mira kojeg danas uživamo”, podsjetila je Karić.

Ističe da je takvo djelovanje ljudski i moralni dug prema Grahamu Bamfordu, njegovim najbližim i svim slobodoljubivim ljudima svijeta.

“Ovom humanom čovjeku je planirano podizanje biste i već će u narednoj 2025. godini biti uvršteno u Program podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo. Podizanje pojedinačnog spomenika je zahtjevan proces zbog kompleksnosti neophodnih zakonskih procedura te je opravdano da podizanje jednog spomenika može biti višegodišnji projekat”, naznačila je Karić.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close