PolitikaSvijet

“Britanci su jedinstveni, a Španjolci i Hrvati kukavice i moraju biti u EU”

Knjiga o Brexitu: “Britanci su jedinstveni, a Španjolci i Hrvati kukavice i moraju biti u EU”

U Velikoj Britaniji je objavljena knjiga koja djeci objašnjava uzroke, povijest i prednosti Brexita, prenosi španjolski list ABC. Knjiga navodi da Velika Britanija napušta EU “zato što je posebna zemlja, koja je takva bila stoljećima, dok ostale zemlje Europske unije moraju ostati u njoj zato što su kukavice”.

Kako bi se uklonile moguće sumnje Britanaca o Brexitu, autori kao primjer navode čak događaje iz Drugog svjetskog rata, “kada su nacisti letjeli preko bijele stijene Dovera, a Velika Britanija im se hrabro suprotstavila”.

“Kada su nacisti letjeli preko bijelih stijena Dovera, Britanija ime odvažno i hrabro suprotstavila, bez puno pilota iz istočne Europe, Kanade, Afrike i Kariba. Kad smo prodrli u tajne nacističkog sustava kodiranja Enigma, nije nam trebalo ništa više od britanske genijalnosti, nakon što je jedan poljski špijun ukrao nacističku Enigmu. Prije smo bili sami, možemo to biti opet, zar ne misliš?”, retorički se postavlja pitanje u ovoj dječjoj knjizi, uz logičan odgovor svakog djeteta “da Britanci mogu opstati i sami”.

U isto vrijeme, “Povijest Brexita” napominje da je u to vrijeme Velika Britanija bila “jedno”. Međutim, to nije spriječilo Britance da pokažu herojstvo i genijalnost, odupru se nacistima i dekodiraju njemačke poruke šifrirane pomoću Enigme.

Osim toga, autor članka priča priču o izmišljenom liku Iggyu, koji nije bio zainteresiran za politiku i nije znao hoće li njegova zemlja napustiti EU ili ne. Ali Iggy jednostavno nije bio zadovoljan premijerom zemlje, koji je bio uvjeren da nitko u Velikoj Britaniji ne želi promjene i stoga je odlučio provesti referendum o Brexitu. Međutim, glasanje je pokazalo da nisu baš svi zadovoljni situacijom u zemlji, kao što je mislio premijer, koji je kasnije morao podnijeti ostavku.

Španjolski list navodi “kako je dobro ukratko prepričati povijest Brexita, ali ne da se u priči Britanci uzdižu, a drugi europski narodi se omalovažavaju”.

“Velika Britanija je ponosni otok. Stoljećima smo bili sami. Sad ćemo opet biti sami. Druge zemlje, poput Hrvatske i Španjolske, moraju biti dio Europe, jer očito su kukavice. Ali naša zemlja je posebna”, kaže knjiga u kojoj autor eksplicitno spominje Hrvatsku i Španjolsku.

“No, naša je zemlja posebna i ostale zemlje dolaze u red da dobiju ono što im imamo za ponuditi, bilo da je to glazba Stinga ili bilo koji od naših sireva. Ovo je budućnost”, nastavljaju autori knjige.

Pripovijest se nastavlja s još jednom junakinjom knjige, Evelyn.

“Evelyn proizvodi mnogo meda. Med se prodaje širom svijeta. Britanski med je vrlo popularan. Brexit je uvelike olakšao rad Evelyn, jer ona sada svoj med može prodati kome želi. Bez Evelyninog meda bi se britansko gospodarstvo urušilo”, kažu autori knjige.

“Međutim, autori se pitaju hoće li, nakon što Velika Britanija napustio EU, Evelyn moći prodavati svoj med u cijelom svijetu i zašto bi Britanija trebala dogovor oko Brexita? No ujedno daju rješenje.

“Zašto Evelyn svoj med ne bi pokušala prodati izravno u Španjolskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Danskoj i Irskoj?”, pišu autori.

Istodobno, autor članka u španjolskom podsjeća da je na knjigama izdavačke kuće “Ladybird” odraslo stotine tisuća djece u Velikoj Britaniji, a već je tisuće primjeraka “Povijesti Brexita” prodano prvog dana kada se knjiga prošlog petka popodne pojavila u glavnoj knjižari u Bathu.

Španjolski novinar Ramón Pérez-Maura piše kako je učiti povijest iz takvih knjiga u kojima se otvoreno napadaju Hrvatska i Španjolska, a spominje se i napad Njemačke u Drugom svjetskom ratu, prilično diskutabilno, ako ne i problematično, prije svega na visoku prodaju knjiga za djecu kuće “Ladybird”.

Ramón Pérez-Maura primjećuje zanimljivost da je britanska izdavačka kuća “Ladybird”, koja se bavi velikim tržištem knjiga za djecu, dio njemačkog medijskog konglomerata “Bertelsmann”, što znači da će profit od ove knjige, koja Britance prikazuje kao jedinstvene u svijetu, snažne, genijalne, hrabre i samodostatne, dijelom završiti u glavnom koncernu u “agresivnoj  Njemačkoj”.

Prema kojem su kriteriju autori za primjer kukavičluka uzeli Španjolsku i Hrvatsku, Ramón Pérez-Maura ne objašnjava.

ABC Internacional

braxit

FOTO – Naslovnica i dio knjige  “Povijest Brexita”

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close