Brisel rješava „hrvatsko pitanje“ u BiH

U okviru provođenja odluke „Sejdić i Finci“, Brisel bi mogao predložiti i način izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH. Time se, ocjenjuju analitičari, Brisel otvoreno uključio u rješavanje „hrvatskog pitanja“ u BiH.

„Razgovori bh. političara proteklih sedmica, uključujući i pregovore u Briselu 10. oktobra, uopće ne dotiču presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić i Finci protiv BiH’. Umjesto o provođenju pomenute presude, političari su razgovarali o slučaju ‘Komšić’, odnosno o hrvatskom nacionalnom pitanju“, kaže za Deutsche Welle politički analitičar Slavo Kukić.


Slavo Kukić

„Nemam ništa protiv rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja, ali time nije zadovoljena presuda Suda iz Strazbura. Na iznenađuje me zašto na tom pitanju istrajavaju Dragan Čović ili Martin Raguž, ali me iznenađuje da na takvu redukciju presude ‘Sejdić i Finci’ pristaju činovnici Evropske unije (EU) i sami nudeći rješenje u okviru slučaja ‘Komšić'“, kaže Kukić.

Jakob Finci: „Bh. lideri prebacili odgovornost na Evropsku komisiju“

Zašto je Brisel pristao da, umjesto slučaja „Sejdić i Finci“, rješava slučaj „Komšić“? Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci za Deutsche Welle kaže da je „vrlo čudno i suprotno dosadašnjoj praksi to što se EU miješa u unutrašnjo-političke prilike, ne samo zemalja članica, već i potencijalnih kandidata, dajući pri tome i prijedloge za rješavanje konkretnih pitanja“.


Jakob Finci

„Međutim, to je jedno olakšanje za naše političare, jer kod nas svi vole da odgovornost pređe na nekog drugog. Tako se iz Parlamenta odgovornost prebacuje na ‘lidere’, a ‘lideri’ su sada prebacili odgovornost na Evropsku komisiju. Ne znam da li će Štefan File za nekoliko dana uspjeti da napravi prijedlog prihvatljiv za sve naše ‘lidere'“, kaže Finci.

BiH – zemlja bez državnika i sa mnoštvom „lidera“

„Naročito govorim ‘lidere’ jer je očito da mi nemamo državnike. Kada ste zadnji put čuli nekoga od ovih šest ili sedam lidera da govori o interesima države, o interesima svih građana BiH? Kod njih je uvijek u prvom planu stranka, sopstveni narod, entitet… Dok ne promijenimo taj mentalni sklop, dok ne počnemo misliti o BiH kao svojoj zemlji, bojim se da neće biti sretnog rješenja“, kaže Finci.

Prijedlog koji je zvaničnicima bh. političkih partija u Briselu navodno usmeno predočio evropski komesar za proširenje Štefan File, prihvatljiv je za predsjednika HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice) BiH Dragana Čovića. Lider SDP-a (Socijaldemokratske partije) BiH Zlatko Lagumdžija kaže da taj prijedlog „nije najbolje rješenje“, ali da se na tom tragu možda može naći rješenje koje će imati podršku u Parlamentu.

“Lideri bez državnika”

Željko Komšić o slučaju „Komšić“

Nakon vijesti o neuspjehu pregovora u Briselu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da će, prema njegovim informacijama, „evropski partneri za dan ili dva izaći s prijedlogom za implementaciju presude ‘Sejdić i Finci'“. Komšić tvrdi da će to, u osnovi biti prijedlog SDA (Stranke demokratske akcije) što, prema njegovom tumačenju, znači da bi Federacija BIH, iako ne formalno-pravno, suštinski bila podijeljena na dvije izborne jedinice.

„Čak ni Evropljani ne pričaju o implementaciji presude ‘Sejdić i Finci’ koliko o slučaju ‘Komšić’, odnosno, kako udovoljiti HDZ-u i Draganu Čoviću“, kazao je Komšić.

Neadekvatne sankcije

O najavljenim sankcijama zbog neuspjeha u Briselu (BiH bi mogla ostati bez 47 miliona eura IPA fondova) u BiH malo ko govori. Slavo Kukić tvrdi da su sankcije „neadekvatne“ i da bh. „lideri“ neće osjetiti njihove posljedice.

„Prave sankcije za političare“, kako je na svom Facebook profilu objavio politički analitičar Almir Terzić, bile bi „zabrana putovanja u zemlje EU, zabrana učešća na svim međunarodnim skupovima, zamrzavanje privatnih računa u inozemstvu i suspenzija aranžmana sa MMF-om“.

Autor: Samir Huseinović

Osgovorni urednik: Svetozar Savić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close