-TopSLIDEOstali sportoviSport

BRIDGE sportske igre okupljaju mlade iz cijele BiH

Via Dinarica

U prethodnih nekoliko dana, kao dio projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, održane su BRIDGE sportske igre za mlade u pet disciplina na pet lokacija duž Via Dinarica staza u Bosni i Hercegovini.

U sklopu projekta BRIDGE, koji potiče međukulturalni dijalog i interakciju među mladima iz različitih sredina oko prirode, nauke, turizma i zaštite okoliša, u saradnji sa Sportskim igrama mladih Bosne i Hercegovine, ove godine su prvi put održane BRIDGE sportske igre kroz aktivnosti planinarenja, izviđačke sekcije, biciklizma, igre između dvije vatre i trčanja. Okosnica BRIDGE projekta su turističke staze Via Dinarice unutar Bosne i Hercegovine, kako bi mladi zajedno iskusili prirodne, kulturne i rekreativne mogućosti koje nudi ovaj poznati turistički brend. Tako su mladi imali priliku posjetiti Boračko jezero, Nacionalni park Una, Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići, Eko kamp Ušće u Trebinju i Kupres.

Dječaci i djevojčice iz Prijedora, Bosanskog Petrovca, Mrkonjić Grada, Bihaća, Cazina, Tomislavgrada, Prozor-Rame, Posušja, Viteza, Jajca, Bugojna, Novog Travnika, Jablanice, Konjica, Mostara, Pala, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Rudog, Sokoca, Sarajeva, Teslića, Olova, Živinica, Banovića, Trebinja, Stoca, Kalinovika, Gacka, Ravnog i Čapljine uživali su u šetnjama, druženju, takmičenju i kupanju. Jednodnevni izleti na prethodno navedenim lokacijama bili su prilika da se djeca upoznaju sa prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, te da se i međusobno upoznaju se i dan provedu u takmičenju i druženju sa vršnjacima i vršnjakinjama iz drugih gradova. Rezultati sportskih takmičenja svakako su bili u drugom planu, a osim pet sportskih aktivnosti, svi učesnici su pokazali svoje sposobnosti u jednom od najnovijih sportova – Teqvolleyu.

Osnovni značaj organizacije BRIDGE sportskih igara ogleda se u činjenici da su neki učesnici po prvi put posjetili mjesta na kojima su održane aktivnosti. Tako je na Boračko jezero sa svojim drugarima i drugaricama doputovao i Stefan Matović iz Kalinovika.

„Ovo je stvarno bilo super novo iskustvo i druženje. Takmičili smo se i dobro se zabavili, ali mi je posebno drago što sam došao na Boračko jezero, jer nikada ranije nisam bio ovdje. Jedva čekam finalno druženje na Sutjesci“, rekao je Stefan.
Osim druženja, cilj je bio upoznati mlade naraštaje sa prirodnim ljepotama naše države, pa je Nacionalni park Una bila neizostavna lokacija za održavanje BRIDGE sportskih igara.

„Prvi put sam ovdje i utisci su divni. Priroda, vodopadi, rijeka, takmičenje i druženje… baš sve je super. Upoznali smo i dosta novih prijatelja, takmičili se i ostvarili plasman na finalno takmičenje. Malo smo se umorili kada smo obilazili park, ali je vrijedilo“, poručio je Luka Trnjaković iz Bosanskog Petrovca.

Iako je Sportsko-rekreativni centar u Ajdinovićima bio možda i najpoznatija lokacija od pet lokacija uključenih u kvalifikacije, jednako oduševljenje lokacijom i aktivnostima vladalo je među učesnicima koji su posjetili centar.

„Super druženje u Ajdinovićima. Centar je odličan, kupali smo se i takmičili. Nismo se nadali prolasku dalje, došli smo na jednodnevni izlet, ali je ispalo da smo pobijedili i sad ćemo sigurno vježbati igru između dvije vatre za finalni susret“, rekla je Nadija Jamaković iz Banovića.

BRIDGE sportske igre organizuju se u sklopu projekta „Izgradnja odnosa za međukulturalni dijalog u Bosni i Hercegovini“ (BRIDGE), koji uz finansijsku podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju – AICS i Ambasade Republike Italije u BiH  te u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, sufinansira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine.

Finalne aktivnosti bit će održane od 26. do 28. jula na Tjentištu, koje će ugostiti 150 najspretnijih i najsretnijih učesnika. Osim takmičarskog dijela djeca će imati priliku uživati u obilasku Nacionalnog parka Sutjeska, druženju, edukativnim radionicama i zabavnom programu.

(Vijesit.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close