PolitikaRegion

Brexit bi mogao imati i prednosti za EU

Poslanici, službenici i politolozi u Briselu potajno razmišljaju o tome kako bi eventualni Brexit mogao imati i prednosti za Evropsku uniju.

Nema više onih koji govore NE!

Velika Britanija je u posljednjih 40 godina uticala na oblikovanje EU i dala poticaj za mnoge promjene, kaže poslanik Evropskog parlamenta, Aleksandar (Alexander) Graf Lamsdorf. Bez Britanaca, koji konstantno prijedlozima zakona Evropske komisije govore NE, donošenje pojedinih odluka će biti jednostavnije, uvjeren je jedan službenik EU. Ako ne bude britanskog blokiranja u Savjetu ministara, onda mnoge druge zemlje EU neće moći da se skrivaju iza Ujedinjenog kraljevstva. No, u to, da će donošenje odluka zaista biti lakše, sumnja ekspert za evropska pitanja, Janis Emanuilidis. U svakom slučaju će izostati mnoga posebna pravila i olakšice za dijelom tvrdoglave Britance.

Fenomenalno! Dajmo primjer!

Francuska se zalaže za to da se Britanci, kada već žele da idu, što je prije moguće izbace iz kluba. A to prema mišljenju francuskih diplomata mora zaista da bude bolno, kako bi se time druge evroskeptične države spriječile da slijede britanski primjer. Bez milosti prema dezerterima – to zahtijeva i predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker). Francuska parlamentarka, Elizabet Gujgu (Elisabeth Guigou) kaže: “Morali bismo pobijediti centrifugalne sile i tako pokazati da zaista povlačimo konsekvence iz jednog Brexita”. Tako bi trebalo zapravo uplašiti one koji žele da unište EU, kao što je Marin Lepen (Marine Le Pen) u Francuskoj i Gert Vilders (Geert Wilders) u Holandiji.

Približava se vojska EU!

Velika Britanija je ometala sve dosadašnje pokušaje da se uspostavi zajednička EU-armija i vojna misija bez učešća NATO saveza. Tako bi vojni stratezi EU mogli samo da likuju kada ne bi bilo ovih kočnica. Takođe bi se obradovale i države koje se zalažu za više protekcionizma i intervencije države u ekonomskim pitanjima ali i za opušteniju budžetsku politiku, kada London ne bi više bio tu. Eksperti jednog Think Tanka iz Brisela, smatraju da će se, kada u EU ne bude bilo Velike Britanije, Unija sve više pomjerati u pravcu istoka i juga kontinenta.

Biće upražnjena gomila radnih mjesta!

Britanski građani će nakon određenog vremenskog perioda morati da se povuku iz različitih službi Evropske komisije: iz spoljnopolitičke službe, Evropskog parlamenta, Evropskog suda i mnogih drugih institucija. A tu se radi o više hiljada radnih mjesta. Velika Britanija – istina – ima mnogo manje službenika u Briselu nego mala Grčka, ali zato ima relativno mnogo direktora i ljudi na drugim rukovodećim mjestima. U svakom slučaju promjena personala će potrajati nekoliko godina, jer ljudima neće ugovori biti okončani automatski izlaskom Britanije iz EU.

Više dobrog francuskog, a manje lošeg engelskog

Francuski jezik je do prije 15 godina bio glavni jezik koji ste mogli čuti na hodnicima evropskih institucija. Komesar Evropske unije koji ne govori tečno francuski? To je nekada bilo nezamislivo. No, to se promijenilo od kada su u Uniju primljene istočnoevropske zemlje. Tako je engleski odjednom postao glavni jezik EU, a i njemački je izgubio na značaju. Ako sada ode najveća zemlja u kojoj je maternji jezik engleski, onda postoji velika šansa da francuski ponovo dobije na značaju. Zbog toga se raduju kulturolozi i instituti francuskog jezika u Briselu. No, što se tiče prakse prevodilaca tu se ne mijenja ništa. Engleski ostaje službeni jezik EU, jer Irska pored irskog i Malta pored malteškog kao službeni jezik imaju i engleski.

Nema više igranja po živicima!

Britanski poslanici koji ne vole EU će nestati iz Evropskog parlamenta. Ubijeđene Evropljane su posebno nervirale tirade pojedinih britanskih konzervativaca i oštri napadi iz redova “Nezavisne partije Ujedinjenog kraljevstva”. Njen šef Najdžel Faraž (Nigel Farage) je istina tehnički dobar govornik, ali “gluposti koje je izrekao neće nam nedostajati”, kazala je jedna socijaldemokratska poslanica, koja je radije željela da ostane anonimna.

  • Autor Bernd Rigert
    dw.de
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close