Branko Lustig, slavni svjetski producent, dobitnik dva Oscara i čovjek koji je preživio holokaust: Nema razlike između holokausta i Srebrenice 

U okviru obilježavanja 70 godina od oslobođenja Tuzle, jednog od najznačajnijih datuma za ovaj grad, jučer je u Narodnom pozorištu predavanje održao Branko Lustig, slavni svjetski producent, dobitnik dva Oscara i čovjek koji je preživio holokaust.

On je u punoj sali prisutnima govorio o svojim iskustvima za vrijeme boravka u nacističkim logorima u 2. svjetskom ratu. Poručio je, baš kao što bi i svi ostali preživjeli, da se holokaust nikada i nigdje ne ponovi.

Čuvanje guski

– Žao mi je što ove stvari uvijek govorim ljudima iznad 40 godina. Volio bih da ovo govorim mladima, onima između 17 i 20. To mene zanima, kazao je Lustig.

On je govorio o svojim iskustvima, strahotama koje je vidio, radu u rudniku, te o boravku u nacističkim koncentracionim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Tada je imao svega 12 godina, a ispričao je i kako je preživio holokaust.

– Spasio sam se na čudan način. Jedan dan sam bio u rudniku i razbolio se. Dali su mi da čuvam guske. Čuvajući guske, jedan dan je bilo sunčano vrijeme i zaspao sam unutar logora. Naišao je upravnik logora, jedan esesovac. Kada me našao da spavam, počeo me tući. Počeo sam plakati. I kao što svi plačemo na maternjem jeziku, ja sam plakao na hrvatskom. Prestao me tući i pitao na najčišćem hrvatskom jeziku: otkud si ti, mali? Ja kažem: iz Osijeka. On kaže: a ko ti je bio ćaća? Ja kažem: Mirko Lustig. A on kaže: onaj konobar? Kažem da, ispričao je Lustig.

Naime, kako je naveo, kada bi otac esesovca dolazio u kafanu, njegov otac mu je davao kafu i rakijicu.

– To je vjerovatno stari pričao kod kuće, sin je čuo i to je bilo dovoljno da mi spasi život. Na toj pojedinosti sam uspio da se spasim iz logora. Počeo sam čuvati njegovog psa koji se zvao Rex, ispričao je Lustig, prošlogodišnji dobitnik nagrade Srce Sarajeva.

Kako je kazao, tada je sa suprugom Mirjanom posjetio Srebrenicu, dva dana nakon komemoracije žrtvama genocida.

– Mogu vam reći da, gledajući prije toga slike, a sada gledajući one bijele zidove sa ispisanim stotinama, hiljadama imena, prvi put nakon Bergen-Belsena, Srebrenica se može ubrojiti u red s njim, i sa Birkenauem i Treblinkom, i svim onim užasnim mjestima za vrijeme holokausta. Ne vidim nikakvu razliku. To je strašan zločin. Zato, nikakva kazna ne može biti dovoljna, rekao je Lustig, navodeći da se zlo više ne smije ponoviti. On je na predavanju odgovarao i na nekoliko pitanja prisutnih.

Ilićevo predavanje
Lustig je dvostruki dobitnik Oscara za filmove “Schindlerova lista” (1993) i “Gladijator” (2001), te osvajač po dva Zlatna globusa i Emmya, kao i niza drugih nagrada.

Inače, sinoć je u sklopu obilježavanja 2. oktobra u Narodnom pozorištu otvorena izložba nacističkih propagandnih plakata, dijela Velike antimasonske izložbe, koja je vlasništvo Mirka Ilića. On je održao i predavanje Simboli mržnje – o prisutnosti grafičkog govora mržnje i neofašističke ikonografije na prostorima bivše Jugoslavije.

 

(oslobođenje.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close