Braća Ferizović – informatički genijalci koji osvajaju Evropu

Priča o braći Damiru i Danijelu Ferizoviću iz Bosanskog Petrovca, informatičkim genijima koji su godinama u vrhu na svjetskim olimpijadama u informatici, na njihovu sreću, a na žalost Bosne i Hercegovine, nastavljena je u njemačkom Karlsrueu, gdje uspješno studiraju na Institutu za tehnologiju.

Istovremeno, predstavljaju svoj fakultet na evropskim prvenstvima univerziteta, pa je Damir s kolegama u Holandiji između 90 ekipa osvojio srebro u rješavanju informatičkih algoritama.

“Osim što je od Njemačke za svoj uspjeh dobio državnu stipendiju, Damira naredni semestar fakultet šalje na četiri mjeseca u SAD, na Carnegie Mellon University u Pitsburgu, jedan od najboljih na svijetu što se tiče informatike. Tu će raditi završni rad, a nakon toga ide u Kaliforniju, na tromjesečnu praksu u “Google”, tako da se polako ostvaruje njegov san”, ispričao je za Avaz Muharem Ferizović, otac dvojice talenata.

Damir je, također, pola godine bio na praksi u najvećoj evropskoj softverskoj firmi SAP u Valdorfu u Njemačkoj i u njenom razvojnom odjelu napravio dobre rezultate. Rekli su mu da su mu vrata širom otvorena ako želi raditi kod njih nakon fakulteta.

U Njemačkoj se za studente koji završavaju informatiku na Institutu za tehnologiju poslodavci doslovno grabe. Želja Damira Ferizovića je da dobije angažman u velikom „Googleu“, a to za njega nije neostvarivo. “Zbog obaveza ne stignu ni doći kući. Ali, sve ukazuje na to da će oni, ipak, sreću tražiti negdje gdje je njihov talent prepoznat i u skladu s tim i nagrađen”, govori otac Muharem Ferizović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close