Bošnjački logoraši koji su tužili RS moraju platiti 7.000 KM sudskih troškova

Republika Srpska plijeni imovinu bivših bošnjačkih logoraša, koji su ranije podnijeli tužbe protiv ovog bh. entiteta, tražeći da im se plati za torture koje su proveli u nekim od logora Vojske i policije Republike Srpske tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Bh. novinska agencija Patria u posjedu je presude koja je 20. oktobra ove godine došla na adresu bivšeg bošnjačkog logoraša Mehe Halilića iz Banja Luke, u kojoj ga Osnovni sud u Banja Luci opominje da plati Republici Srpskoj sudske troškove u visini od 7.000 KM, ili će 5. novembra Sudska policija izvršiti pljenidbu negove pokretne imovine.

Vojska i policija RS Halilića je od 1992. do 1995. godine odvodila iz Banja Luke na ratišta na prinudne radove, gdje je trpio torture. Prije nekoliko godina zajedno sa ostalim logorašima iz Banja Luke podnio je tužbu protiv RS, tražeći naknadu zbog tortura u logorima. Umjesto naknade, Osnovni sud u Banja Luci naložio je da Halilić entitetu platiti troškove sudskih postupaka u visini od 7.000 ili će mu zaplijeniti imovinu.

Halilić nije jedini koji će u narednim danima RS-u morati isplatiti visoke sume novca. Nekoliko sličnih presuda došlo je i na adrese drugih logoraša, ali i porodica čiji su članovi ubijeni tokom agresije na BiH, a koje će sada morati platiti RS jer su tražili naknadu za smrt svojih najmilijih, pišePatria.


Faksimil presude (Foto: Patria)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close