BNF: ‘Medijski prostor nad Bosnom i Bošnjacima u potpunosti je okupiran, a građani su već dugo uskraćeni za istinu’

Povodom izjave akademika Muhameda Filipovića o genocidnom karakteru RS-a kao i povodom pisanja brojnih medija o mogućoj kandidaturi na izborima, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Hako Duljević je uputio otvoreno pismo predsjedniku Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafi Ceriću u kojem ga pored ostalog poziva da se uključi u iniciranju jednog iznova političkog organiziranja Bošnjaka.

U pismu se kaže da pored brojnih drugih nelogičnosti, ovih dana su posebno uočljive prozivke na račun Svjetskog bošnjačkog kongresa u vezi sa nedavnom izjavom akademika Muhameda Filipovića za novinsku agenciju „Srna“.

U pismu se ističe da pored medija, dodatna uključenost navodnih NVO nameće nam pitanje i o političkoj pozadini ovakvih javnih prozivki.

Duljević postavlja pitanje može li se smatrati slučajnošću da se pored brojnih pohvalnih aktivnosti Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Svjetskog bošnjačkog kongresa, i Bošnjačke nacionalne fondacije, primijete i javno tretiraju isključivo teme sa negativnom konotacijom.

Također, Duljević zaključuje da su svi mediji pod kontrolom raznih političko-interesnih skupina te „da je medijski prostor nad Bosnom i Bošnjacima u potpunosti okupiran, a građani su već dugo uskraćeni za istinu – po svim važnim nacionalnim i društvenim pitanjima“.

Prema mišljenju Duljevića, jedna od posljedica uskraćivanja kako prava na obaviještenost tako i osnovnih prava Bošnjaka, jeste da je sva bošnjačka aktuelna politička elita zaostala u pogledu napretka na regionalnom i globalnom planu.

Evidentno je, naglašava Duljević, da se sva bošnjačka politika, pamet, inteligencija, koncept, snaga, umijeće i energija svela na nivo sukoba jednih sa drugim.

Ističe da, bez želje i konkretnog plana o ekonomskom oporavku ove zemlje, i očitu neodgovornost i nedosljednost domaćih političara, razni posjetioci nam otimaju životni prostor i prirodne resurse, odvode naše talente, osiromašuju i svakodnevno ponižavaju naš narod.

– Primjetno je da svaka pomisao da bi iz SBK-a mogla krenuti inicijativa u pravcu osnivanja neke nove političke snage, proizvodi paniku u gotovo svim političkim krugovima, a kao mjera predostrožnosti se, upravo, nastoji održati lekcija svima nama o Svjetskom bošnjačkom kongresu i ljudima koji ga predvode kao krivcu za stanje bošnjačkog naroda – mišljenje je Duljevića.

Duljević u pismu postavlja pitanje Ceriću zar Svjetski bošnjački kongres treba snositi krivicu i odgovornost za sve anomalije u državi i društvu, pa čak i za period prije osnivanja, te zar nije općepoznato ko vlada ovom državom i građanima ove države dvadeset godina?

Duljević ističe da su bošnjački politički lideri i njihove stranke potpuno su izgubile kompas u nedostatku ideje i koncepta stavljajući fokus samo na unutar bošnjačko prepucavanje, čime skreću pažnju sa stvarnih problema ove države i naroda.

– Smatram nužnim, da se baš sada i baš Vi trebate uključiti u iniciranju jednog iznova političkog organiziranja Bošnjaka, a sve navedeno i Vas proziva da se angažirate u pokretanju projekta kojim će se okupiti i mobilizirati sve zdrave snage ovoga društva u cilju očuvanja naše države i našeg ukupnog identiteta – stoji u pismu predsjednika Bošnjačke nacionalne fondacije Hake Duljevića upućeno Mustafi Ceriću, predsjedniku SBK.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close