Bošnjaci.net: Refik Kurgaš – Unaprijedimo ekonomski razvoj BiH

Refik KURGAŠ, diplomirani ekonomista, suvlasnik kompanije AKOVA GROUP, potpresjednik stranke ASDA i predsjednik Kantonalnog odbora ASDA ZD kantona

 

Autor: Mersada Nuruddina Agović
bosnjaci.net
Objavljeno: 18. August 2014. 03:08:36

Ovog puta imamo priliku javnosti prestaviti uglednog diplomiranog ekonomistu porijeklom iz Bijelog Polja (Južni Sandžak), uspješnog biznismena koji je bio učesnik odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini od prvih dana do samog kraja, jedan je od prvih ratnih komandanata Sarajevske Dobrinje, četiri puta ranjavan – 90% RVI, iz rata izašao sa činom kapetana… Naš sagovornik je Refik Kurgaš, ekonomista, suvlasnik kompanije AKOVA GROUP, potpresjednik stranke ASDA i predsjednik njenog kantonalnog odbora ZDK

Refik KURGAŠ: Kompanija “Brovis” vodeća je kompanija u Bosni i Hercegovini koja se bavi proizvodnjom pilića, a ima omogućen kompletan i o drugima neovisan proces proizvodnje (…) U „Brovisu“ radi oko 500 radnika koji su u odličnom kolegijalnom odnosu. Mi danas svojom proizvodnjom nezaustavljivo osvajamo tržište jugoistočne Evrope, jer smo sistemski onemogućeni da izvozimo na EU tržište.

Bošnjaci.Net: Uvaženi gospodine Kurgaš, es-selamu ‘alejkum! Na početku ovog našeg razgovora recite nam nešto o svom porijeklu, djetinstvu, školovanju…
Kurgaš:
Alejkumu selam! Rođen sam 1962.godine u Bijelom Polju, gdje sam završio osnovnu i srednju školu, pa često s ponosom istaknem da sam ‘Limsko dijete’. Kao većina sandžačke djece, bio sam sretan, zadovoljan malim stvarima i onim sto sam imao i maštao o željama koje bi mi se mogle ostvariti. Od rane mladosti sam sanjao Bosnu i mislim da je volim više od mnogih koji su rođeni u njoj.

Za moj dolazak u Sarajevo najzaslužniji je moj dajdža Raif Džafić, rahmetli, uz Allahovu dozvolu, koji je za mene sinonim svega što predstavlja čovjeka Bošnjaka, poduzetnika i intelektualca. On je bio začetnikom porodičnog jedinstva i poduzetništva, i svi mi koji danas činimo cjelinu porodice i poduzetničkog projekta zahvalnost dugujemo, prije svega Allahu dž.š., pa njemu.

Bošnjaci.Net: Vi ste, između ostalih angažmana, prvi čovjek peradarske industrije “Brovis” koja djeluje u okviru AKOVA GROUP kompanije i u oblasti peradarstva ste vodeći proizvođač u Bosni i Hercegovini. Koji je recept za jedan takav uspjeh?
Kurgaš:
Kompanija “Brovis” vodeća je kompanija u Bosni i Hercegovini koja se bavi proizvodnjom pilića, a ima omogućen kompletan i o drugima neovisan proces proizvodnje. To znači da ima vlastito matično jato, kapacitet 100. 000 ‘roditelja’, inkubatorsku stanicu od 11 miliona jajnih mjesta godišnje, klaonicu kapaciteta 4 hiljade/sat, stalno zaposlenu veterinarsku službu koja se brine o kvaliteti proizvoda i higijenskim uvjetima u kojima nastaju. Imamo vlastitu proizvodnju stočne hrane, najsavremeniju tehniku, jedinu funkcionalnu kafileriju u Bosni i Hercegovini, te savremeni sistem za pročišćavanje vode.

Naša kompanija ima uslove za rad koji su po svim standardima Evropske unije, što znači da zadovoljavamo i sve ekološke standarde. Pretpostavljam da smo jedini u Bosni i Hercegovini u ovoj djelatnosti koji posjeduju okolišnu dozvolu.
U „Brovisu“ radi oko 500 radnika koji su u odličnom kolegijalnom odnosu. Mi danas svojom proizvodnjom nezaustavljivo osvajamo tržište jugoistočne Evrope, jer smo sistemski onemogućeni da izvozimo na EU tržište.

e.

 


Iftar ispred “Brovisa”

 

Bošnjaci.Net: Posjeduje li Vaša kompanija “Halal” certifikat koji izdaje Agencija za certificiranje halal kvalitete?
Kurgaš:
Da, dobili smo ga prije šest godina od Agencije za certificiranje halal kvalitete, što podrazumjeva da je hrana proizvedena po islamskim standardima. Švicarska certifikacijska kuća SGS vršila nam je audit i certificiranje po standardima:
– HACCP za sistem upravljanja zdravstvenom ispravnošću hrane,
– ISO 9001 za sistem upravljanja kvalitetom,
– ISO 14001 za sistem upravljanja okolišem.
U toku je planska priprema standardizacije – certificiranja zaštite na radu: OHSAS 18000, te ISO 22000 za upravljanje sigurnošću hrane kao i IFS standarda za kontrolu proizvodnje hrane.

 


Kompanija za proizvodnju pilića

 

Bošnjaci.Net: Kada je riječ o proizvodnji zdrave hrane, šta mislite o odnosu naše vlasti prema njenim proizvođačima, posebno poljoprivrednicima?
Kurgaš: Poljoprivredni sektor Bosne i Hercegovine čine mali poljoprivredni posjedi do 2 hektara koje vode uglavnom siromašni poljoprivredni proizvođači. Porodice koje se bave poljoprivredom na toliko malim posjedima nisu u mogućnosti obezbijediti dovoljno hrane ni za sebe i svoje potrebe, a kamoli da se ozbiljno specijaliziraju u nekoj od grana ratarstva i stočarstva. Mi moramo imati jedinstveno tržište poljoprivrednih proizvoda, povećati produktivnost rada, životni standard poljoprivrednika. Moramo izraditi dugoročnu strategiju razvoja poljoprivrede u našoj zemlji, formirati odgovarajuće institucije sistema na nivou države, kao što je, na primjer, jedinstveno ministarstvo poljoprivrede. Aktuelna politička garnitura po rješavanju ovih pitanja, na žalost, ne pokazuje spremnost.

Bošnjaci.Net: Čuli smo da priređujete iftare za preko 1000 postača…
Kurgaš:
U okviru aktivnosti koje se tretiraju društvenom odgovornošću, već tradicionalno organiziramo, između ostalog i iftar za građene Visokog kao i neke prijatelje iz okruženja. Nedavno smo priredili jedan takav iftar na koji su se okupili naši poslovni prijatelji, politički i drugi predstavnici, građani iz skoro cijele Bosne i Hercegovine. Među gostima na tom iftaru bili su kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Dr. Mustafa Cerić, bivši premijer ZDK (Zeničko-dobojskog kantona) Fikret Plevljak, načelnica općine Visoko Amra Babić, načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević i drugi. Lijepo je i veličanstveno družiti se u jednoj srdačnoj atmosferi na tradicionalnom skupu kakav je iftar. Nastavićemo, ako Bog da, sa tom praksom.

 


Refik Kurgaš dobitnik je „Povelje Općine Visoko“ koje dodjeljuje općinsko vijeće zaslužnim građanima za doprinos sveukupnom razvoju lokalne zajednice

 

Bošnjaci.Net: Obaviješteni smo da se bavite humanitarnim aktivnostima. Na šta se one konkretno odnose?
Kurgaš:
Predsjednik sam Fondacije ”Mi za djecu” koja ima za cilj školovanje izuzetno nadarene djece i trenutno izgradnju dvije područne škole: u Moštrima i Poriječanima kod Visokog. Razumijem potrebe djece, s obzirom da sam otac petero djece, četiri sina i kćerke koja pohadja osnovnu školu. Svake godine se odričem kamata sa privatnog računa u korist marljivih studenata. Učestvujem u humanitarnim akcijama namijenjenim nekim udruženjima građana, ali ne zaboravljam ni sportske kolektive.
Društvenu odgovornost pokušavam manifestirati i kao privrednik i kao čovjek. Bogobojaznost je pokretač mojih nastojanja da svima koji se obrate za bilo koju vrstu pomoći odgovorim na adekvatan način. Zna to ponekad biti i zamorno u društvu kakvo je naše, ali izabrao sam takav odnos prema društvenoj zajednici i ne namjeravam se, po tom pitanju, mijenjati.

 


Kurgaš sa dr. Cerićem
Refik KURGAŠ: Po svemu sudeći, dr. Cerić je najkarizmatičnija ličnost na našoj političkoj sceni.

Bošnjaci.Net: Šta mislite o liku i djelu kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kojeg ste maloprije spomenuli, Dr. Mustafe Cerića?
Kurgaš:
Dr. Cerić ima moju neizmjernu podršku. On je čovjek koji ima sve intelektualne i političke preduslove da uspješno vodi bošnjački narod. Njegovo iskustvo i intelektualni dignitet daju mi za pravo da vjerujem kako ima sve reference da integriše interese Bošnjaka, ali i svih građana koji Bosnu doživljavaju svojom domovinom. Trenutno je, po svemu sudeći, najkarizmatičnija ličnost na našoj političkoj sceni.

Radi javnosti treba naglasiti da se Dr. Mustafu Cerića ne treba i ne smije fragmentarno doživljavati kao što to pokušavaju da nametnu određeni mediji i njegovi politički protivnici. Isto tako, trebamo biti svjesni činjenice da samo onaj čovjek koji radi može i da griješi. Neradnik i kritizer ne griješe, jer se ne dovode u takve mogućnosti. Također, treba naglasiti i ovom prilikom, da na dr. Cerića u kontekstu rečenog, mislim kao na „prvog među jednakima“. Bosni ne trebaju autokratski vladari, imala ih je previše. On može biti integrativni faktor i u tom kontekstu gajim optimizam kada je riječ o njemu kao kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci.Net: Recite nam kako ste se i radi čega uključili u rad stranke pod nazivom ”Alijina SDA” (Asda)?
Kurgaš:
U Asda sam se uključio kad sam izgubio svaku nadu da će se nešto promijeniti u SDA i krenuti na bolje. Tada je moj izbor pao na Asda, stranku poštenih i časnih ljudi iz Krajine. Djelujemo u interesu građana i naše domovine Bosne i Hercegovine. Nedavno sam postao dobitnik javnog priznanja „Povelja općine Visoko“ koje dodjeljuje općinsko vijeće zaslužnim građanima za doprinos sveukupnom razvoju lokalne zajednice. Dobitnik sam i ratnih priznanja za doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Četiri puta sam ranjavan. Današnja SDA je izdala Alijinu ideju. Zato smo mi oformili Alijinu SDA (Asda) i kroz njene aktivnosti realiziramo naše patriotske dužnosti.

 


Dobitnik sam i ratnih priznanja za doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Četiri puta sam ranjavan. Današnja SDA je izdala Alijinu ideju. Zato smo mi oformili Alijinu SDA (Asda) i kroz njene aktivnosti realiziramo naše patriotske dužnosti.

 

Uvjerenja sam da, takozvane ”velike“ stranke imaju problem populističkog djelovanja, ali i okupljanja velikog broja članstva koje se ne zna nositi s građanskom i političkom odgovornošću.Cijenim da ”manje“ političke stranke mogu ponuditi efikasnija i kvalitetnija rješenja. Znanje i društvena odgovornost nikada nisu bili populistički, ali jesu društveni – civilizacijski trendovi. Cijenu takvog rizika prihvata i naša partija, a na građanima je da se razumno određuju prema vlastitoj perspektivi, ne prema populističkim obećanjima.

Ovom društvu trebaju ‘ekspertski timovi’ za svaki društveni segment. Politički kadar je uništio sve društvene vrijednosti i zasijao društveni defetizam, pasivnost i razočarenje u sve i svašta. Mi u Asda vlastitim primjerima svjedočimo da sve može biti drugačije. Ako u vlastitim okruženjima pravimo rezultate, ne vidim razloga da to isto ne bi smo znali podići i na veći društveni nivo.

Bošnjaci.Net: Gospodine Kurgaš, šta za kraj možete poručiti našim cijenjenim čitateljima?
Kurgaš:
Budimo vrijedan, marljiv i ponosan narod. Volimo majku Bosnu, matičnu zemlju svih Bošnjaka. Budimo joj odani i efikasnim, provjerenim programima unapređujmo njen ekonomski razvoj. Usavršavajmo svoje znanje, udružujmo se i razmjenjujmo radna iskustva.

Znanje i zajedništvo su dva preduslova koja se moraju izgraditi da bi rezultat bio društveno odgovoran i koristan. Predugo su ova država i svi njeni građani u sjeni sitnošićarskih interesa, prije svega partijskih oligarhija koje su osigurale monopol nad svim segmentima života. Moramo se osloboditi okova kolektivne svijesti i dati priliku onima koji su sposobni unaprijediti našu svakodnevnicu. Potrošačka i kolektivna svijest su dvije osobenosti naše današnjice kojih se moramo čim prije riješiti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close