-TopSLIDEBiHPolitika

Bosanska Krupa među šest najboljih priča o održivom razvoju turizma u svijetu

Grad Bosanska Krupa je sa pričom „Eight Green Islands / „Zeleni otoci“: Connecting Our Community“ nominovan za Green Destinations Story Award 2024 u kategoriji „Uspješne zajednice“. Nominirana priča Bosanske Krupe našla se u društvu šest najboljih priča o održivom razvoju turizma u svijetu iz ove kategorije, a iste će se predstaviti na Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu, najvećem događaju ove vrste u svijetu.

„Ovo je još jedna potvrda da smo na dobrom putu kada se radi o održivom razvoju. Obradovala nas je informacija da smo se našli među šest najboljih priča u svijetu i naravno ponosni smo na to da je upravo naša priča ušla u uži krug za Green Destinations Story nagradu. Biti nominovan i predstavljen na Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu nije mala stvar i pored toga što je konkurencija jaka, nadamo se da ćemo se naći među finalistima i osvojiti jednu od prve tri nagrade“ istakao je ovom prilikom gradonačelnik Halitović.

Posvećenost svjesnom uključivanju lokalne zajednice, proizvođača i stakeholdera u lancu turističke ponude smjestili su Bosansku Krupu među najbolje u svijetu.

Nakon ispunjavanja svih potrebnih kriterija, Grad Bosanska Krupa je aplicirao sa svojom pričom o održivom razvoju na Green Destinations Top 100 Stories, a u mjesecu oktobru, na konferenciji Green Destinations 2023 koja se održala u Tallinnu, Estonija, priča Grada Bosanska Krupa proglašena je jednom od Top 100 priča u svijetu.

Po završetku ovog procesa, šest priča iz svake kategorije nominovane su za Green Destinations Story nagradu, a nominacije su zasnovane na inovativnom karakteru priče, učinkovitosti predstavljenog rješenja, te o vrijednosti koju priča predstavlja globalnoj turističkoj zajednici.

U narednih mjesec dana, žiri sastavljen od međunarodnih eksperata će pregledati i rangirati priče, te identificirati po tri finalista za svaku kategoriju. U kategoriji „Uspješne zajednice“, u konkurenciji sa Gradom Bosanska Krupa su priče kandidata iz Rumunije, Kazahstana, Filipina, Perua i Brazila. Važno za napomenuti je i da je Grad Bosanska Krupa jedini nominirani kandidat iz Bosne i Hercegovine.

Grad Bosanska Krupa je prethodno podržan kao destinacija kroz projekt Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery kojeg sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a tokom cjelokupnog procesa apliciranja kao destinacije na Green Destinations Top 100, podršku su pružili i partner GIZ (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit), te organizacija Green Visions, saopćeno je iz kabineta Gradonačelnika Bosanske Krupe.

Nominiranu priču Bosanske Krupe, kao i sve ostale priče nominirane za Green Destinations nagradu 2024 možete pogledati na sljedećem linku

BiznisInfo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close