-TopSLIDEKulturaVisoko

Boris Stanković odbranio je titulu državnog prvaka u matematici

DRUGA GIMNAZIJA APSOLUTNI POBJEDNIK DRŽAVNOG TAKMIČENJA IZ MATEMATIKE

Prethodne sedmice naši sjajni matematičari borili su se za plasman na Internacionalnu matematičku olimpijadu (IMO) i Balkansku matematičku olimpijadu (BMO). U nedjelju 13. juna održana je Matematička olimpijada BiH, a u četvrtak 17. juna Izborno takmičenje za IMO i BMO na koje su se plasirali učenici koji su zauzeli jedno od prvih 12 mjesta na Matematičkoj olimpijadi BiH. Na osnovu zbira bodova s ova dva takmičenja formiran je plasman prema kojem je određena ekipa koja će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na ovim olimpijadama.

Učenici naše škole postigli su sjajne rezultate oba dana i obradovali nas velikim uspjesima. Druga gimnazija ponovo ima pobjednika državnog takmičenja, a tim BiH za IMO činit će 4 trenutna i jedan budući učenik Druge gimnazije Sarajevo. 

Boris Stanković, učenik III razreda naše škole, odbranio je titulu državnog prvaka u velikom stilu. On je ubjedljivo, osvojivši prvo mjesto i na Matematičkoj olimpijadi BiH i na Izbornom takmičenju, nastavio niz pobjeda na domaćim takmičenjima koji traje od prošle godine. Borisu će ovo biti 3. IMO na kome učestvuje. 

Drugo i treće mjesto u ukupnom plasmanu pripalo je prošlogodišnjim članovima olimpijske ekipe Marku Jojiću i Marku Vučiću iz Banja Luke, a potom od 4. do 11. mjesta zauzeli su sadašnji i budući učenici druge gimnazije.

Učenik 2. razreda naše škole Ervin Macić osvojio je 4. mjesto u ukupnom plasmanu i izborio svoje prvo učešće na IMO i BMO. Historijski uspjeh postigao je Benjamin Mujkić, učenik 9. razreda Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” iz Novog Travnika i od septembra učenik Druge gimnazije Sarajevo postavši prvi učenik koji se kao osnovac plasirao na IMO i BMO. Benjaminov uspjeh je utoliko još veći zato što se plasirao i na Internacionalnu olimpijadu iz informatike (IOI). Svoje mjesto u ekipi za IMO i BMO izborila je i Naida Purišević, koja nakon 3 srebra na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke dobija priliku i da po prvi put učestvuje na najprestižnijem svjetskom matematičkom takmičenju. Veliki uspjeh postigao je i Haris Imamović koji je nakon pobjede na Državnom takmičenju iz informatike osvojio 7. mjesto u ukupnom plasmanu izborio učešće na IMO. 

Takmičenje je bilo veoma izazovno, zbog izuzetno teških zadataka prvi dan, prilično čudnog formata da samo najboljih 12 prolazi u drugi dan i raznih drugih okolnosti. U tim okolnostima naši učenici su se sjajno snašli zbog čega smo posebno ponosni na njih. “Ovaj rezultat, činjenica da više od pola olimpijske ekipe dolazi iz Druge gimnazije Sarajevo je rezultat o kom prije nekoliko godina nismo mogli ni sanjati kada smo pokretali Klub matematike u našoj školi”, istakli su profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija. Njih dvojica su naglasili da je ovaj historijski rezultat za našu školu upravo plod vrijednog rada u Klubu gdje su ovi učenici predvođeni Borisom uključeni i kao predavači, ali i prije svega njihovog napornog individualnog rada.

https://2gimnazija.edu.ba/

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close