-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Borelj i Varhelji: U Srebrenici je Evropa zakazala i mi smo suočeni sa svojom sramotom

UOČI GODIŠNJICE GENOCIDA

Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i našu vlastitu odgovornost što nismo mogli spriječiti i zaustaviti genocid, istakli su

Šef diplomatije Evropske unije Žozef Borelj (Josep Borrell) i Oliver Varhelji (Varheyli), evropski komesar za proširenje oglasili su se povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

– Odajemo počast 27. godini sjećanja na sve žrtve i sve nestale genocida u Srebrenici. Stojimo zajedno, u tuzi, sa njihovim rođacima i prijateljima koji su preživjeli genocid.

Međutim, mir i danas ne možemo uzeti zdravo za gotovo. Neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu vratila je brutalni rat na naš kontinent. Masovna ubistva i ratni zločini koje vidimo u Ukrajini vraćaju živa sjećanja na one koji su svjedočili ratu na zapadnom Balkanu 1990-ih.

Zajednička evropska historija

Naša je dužnost više nego ikad da se sjećamo genocida u Srebrenici, kao dijela naše zajedničke evropske historije.

Dok vidimo da su sigurnost i stabilnost Evrope i međunarodni poredak zasnovan na pravilima duboko poljuljani, podsjećamo se na potrebu da ustanemo u odbranu mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti. Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i našu vlastitu odgovornost što nismo mogli spriječiti i zaustaviti genocid. U Srebrenici je Evropa zakazala i mi smo suočeni sa svojom sramotom.

U ovim opasnim vremenima želimo vidjeti kako Bosna i Hercegovina napreduje u pomirenju, prevazilaženju naslijeđa prošlosti i odlučno napreduje na putu evropskih integracija. Politički lideri moraju pretočiti riječi u djela: trebaju izabrati istinu, pravdu i saradnju umjesto straha i mržnje kako bi prevladali tragično naslijeđe prošlosti i izgradili svjetliju i prosperitetniju budućnost za sljedeće generacije.

U Evropi nema mjesta za poricanje genocida

U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca. Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju društvo u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.

Evropska unija je izgrađena kao zajednički mirovni projekat i budućnost Bosne i Hercegovine leži u Evropskoj uniji. To će, međutim, zahtijevati da svi čelnici zemlje rade na tome da mir, pomirenje, međusobno razumijevanje i dijalog postave na vrh svoje agende i da se uključe u reformski program EU – zaključili su Borelj i Varhelji. 

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close