Kultura življenjaLifestyle

Bono Vox: Sad kad se ponovo dižu žice, SAD trebaju novim Maršalovim planom spasiti Evropu

SLAVNI PJEVAČ I AKTIVISTA APELUJE

On tvrdi da izbjeglička kriza nije samo humanitarna katastrofa nego također stvara političku nestabilnost koja predstavlja sigurnosnu prijetnju SAD-u

Sjedinjene Države trebale bi predvoditi napore na stvaranju “Marshallovog plana” za rješavanje izbjegličke krize na Bliskom istoku i u sjeverno Africi, poručio je frontman slavnog banda U2 i aktivista Bono Vox američkim poslanicima.

Bono je uputio apel tokom saslušanja pred senatskim komitetom za borbu protiv nasilnog ekstremizma i stranu pomoć, poručivši svojoj publici da je pomoć od vitalnog značaja u cilju “suzbijanja rasta nasilnog ekstremizma” u regiji.

On tvrdi da izbjeglička kriza nije samo humanitarna katastrofa nego također stvara političku nestabilnost koja predstavlja sigurnosnu prijetnju SAD-u.

– U duhu Marshallovog plana, Amerika još jednom ima priliku da unaprijedi globalnu sigurnost putem globalne velikodušnosti, da pretvori ovaj momenat velike opasnosti u veliku priliku – izjavio je Bono, osnivač kampanje ONE za borbu protiv ekstremnog siromaštva.

Američki Marshallov plan, proveden nakon Drugog svjetskog rata, ulaganje je Washingtona vrijedno više od 12 mlijardi dolara u podršku projektima obnove u poslijeratnoj zapadnoj Evropi.

Washington predvodi vojnu koaliciju protiv ekstremista Islamske države u Iraku i u Siriji, ali se našao pod kritikama što ne čini dovoljno na prihvatu više izbjeglica u zemlji.

Bono je izjavio da je okončanje petogodišnjeg rata u Siriji od suštinskog značaja za rješenje izbjegličke krize.

On je, međutim, naglasio da su turbulencije u nemirnim regijama imale posljedice i na udaljena mjesta kao što je američka strateška saveznica, Evropa, u kojoj su brojne zemlje uvele granične kontrole i zatvorile su granice za migrante.

– U 1989. godini zid koji je dijelio Evropu je srušen. U 2016. ograde s bodljikavom žicom koje dijele Evropu se podižu. Integracija Evrope , sama ideja Evrope “cjelovite i slobodne” sada je pod prijetnjom – kazao je.

Više od milion migranata domoglo se Evrope u prošloj godini. Većina ih je stigla preko Turske u Grčku, otiskujući se na pogibeljna morska putovanja dok bježe pred ratom i traže nove prilike, piše dpa.

(FENA/em)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close