-TopSLIDEKultura

Boga nikada nema u prvim društvenim redovima

Bog nikad nije u prvim društvenim redovima. Uvijek je među marginaliziranima, onima nevidljivima, s ruba društva. Među onima nad kojima zdvajamo, pravimo grimase, i skanjujemo se, sudimo, presuđujemo, ispitujemo, propitkujemo, dok prepobožno sklapamo ruke i smišljeno, u montiranom zanosu, izvrćemo oči.

Bog nije među popularnima. On se učovječio među odbačenima, potlačenima, ugnjetavanima, iskorištavanima, obespravljenima, siromašnima, malenima, onima koji se ne znaju snaći, laktati, progurati.

U svoje vrijeme nitko nije mogao misliti da je upravo tu, među takvima. Mnogi i danas drže da je tako. To je učinio kako bi trajno iskušavao našu (ne)čovječnost i našu (ne)vjeru.

Bogu je omiljelo prebivati među onima koje smo svrstali u robu s greškom, nad čijom sudbinom sliježemo ramenima, a u srcu likujemo.

On je među onima čije se slabosti vide i u koje pokazujemo prstom, među onima koje smo obilježili grijehom kao vječno nečiste. Koji nam takvi odgovaraju. Čiji grijeh javno preziremo, a potajno priželjkujemo. Što sebi nikada nećemo priznati.

Bog nije među onima koji dociraju i ispravljaju, koji prozivaju i pozivaju (se) na zakone i norme. Ta, On je i prozvan kao kršitelj zakona!

Boga nema među farizejima, koji vlastitu uskogrudnost kriju iza tobožnje obrane Božjih prava.

Za ta prava takvi Boga rado razapnu. Takvi najprije koriste usluge Marije Magdalene, a onda je hoće javno kamenovati zbog preljuba, govoreći kako time brane Božju čast.

Boga nema među Kajfama i velikim svećenicima, koji najprije pobožno mole i prinose žrtve, a onda bez grižnje savjesti čovjeka skrate za glavu.

Kidajući svete halje zbog blaćenja istog Boga. Kojeg upravo osudiše u čovjeku. Jer im je rekao istinu. U lice. Jer je Bog.

U čovjeku. Malom, slabom čovjeku.

AUTOR: ANTE ŽDERIĆ

autograf.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close