PolitikaRegion

Blizu je dan kada će Čović postati persona non grata u Hrvatskoj

 Ivo Banac
Blizu je dan kada će Čović postati persona non grata u Hrvatskoj

Hrvatski istoričar i dugogodišnji profesor na prestižnom Univerzitetu Yale Ivo Banac analizirao je u emisiji “Bujica” Velimira Bujaneca prisustvo predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechije proslavi neustavnog Dana RS.

Odgovarajući na upit da li je Hrvatska slanjem ambasadora Del Vechia na proslavu u Banjaluku dala legitimitet RS, iz koje je protjerano više od 200.000 Hrvata, ovaj ugledni profesor konstatovao je da je riječ o održavanju RS, te podržavanju i prihvatanju onoga što je predsjednik Dragan Čović inicirao u BiH.

“Ranije sam govorio da je Čović najmoćniji političar u Hrvatskoj. Njegov uticaj ne samo na Vladu Hrvatske i predsjednicin Ured, nego i na društvo, premoćan je da u Hrvatskoj ne možete govoriti o nizu pitanja u BiH. No, došlo je vrijeme da i slijepac može vidjeti šta je suština te politike – ona je dogovor sa glavnom snagom koja je utrošila zadnjih 20-ak godina na uništenje i na prekrajanje BiH, sve u službi velikosrpskog hegemonizma”, tvrdi Banac.

Kako je istakao, može se tvrditi ono što se u javnosti često čuje, a to je da je predsjednik HDZ-a BiH “glavni čuvar zapadnih granica velike Srbije”.

“Zašto da ne? Nema nijedne tačke gdje se Dragan Čović i Milorad Dodik nisu složili. Recite mi jednu stvar koja bi remetila njihove sasvim izvrsne odnose. To je strateško savezništvo, koje je Hrvatska još od vremena Josipovića (Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske op.a) na razne načine podržavala. Mislim da je to nešto čemu mora doći kraj”, smatra ovaj profesor.

Prema njegovim riječima, reakcije koje su došle od zvaničnika Hrvatske svjedoče o tome da je vrlo lako suditi Del Vechiu, no kada je riječ o Čoviću, to je mnogo teže.

“Uvijek se nađe rješenje koje opravdava Čovića. Čekam dan, a nije daleko, kada će Čović postati persona non grata u Hrvatskoj i kada mu se neće moći dodjeljivati, ma koliko bio bezvezan, počasni doktorat na Sveučilištu u Zagrebu”, mišljenja je Banac.

U emisiji “Bujica” prokomentarisao je i izjavu koju je dugogodišnji predsjednik HVIDR-e Županije Posavske Predrag Mišković Fred dao za Vijesti.ba, između ostalog, poručivši da je “Čović izdao Hrvata, nikada se nije prestao potpisivati ćirilicom”.

“Ne znam kako se potpisuje, ako se uopšte potpisuje”, istakao je Banac, te dodao da je ključni problem u tome što je u HDZ-u Hrvatske bilo “mnogo ljudi koji su mislili da će moći kontrolisati Čovića, čak i educirati ga, do onog tremutka kada je on počeo nametati liniju HDZ-a u Hrvatskoj, ne samo u BiH”.

“Poenta je šta učiniti da taj maligni uticaj u BiH prestane što je moguće prije”, naglasio je Banac.

Na konstataciju novinara da upućeni izbori demantuju tvrdnje zvaničnog Zagreba kako nije bio upoznat sa odlaskom ambasadora Dec Vechia u Banjaluku, Banac je poručio kako je on morao imati odobrenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

“On tamo nije otišao na svoju ruku. Moramo je imati odobrenje Ministarstva i to je normalno u diplomatskom svijetu”, kazao je on.

Banac je podsjetio da nijedna druga zemlja članica EU nije poslala svog diplomatu 9. januara u Banjaluku.

“Ko je poslao? Rusija. To je ključ”, kazao je, između ostalog ovaj ugledni profesor. (Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close