Blaža Kraljevića je ubila vojne policije HVO-a, prema naredbi vrha hrvatske zajednice Herceg-bosna

Borac za Republiku BiH: Blaža su ubili pripadnici HVO-a, nije dozvolio izdaju države

Devetog augusta 1992. godine, poslije briljantnih uspjeha jedinica HOS-a pod komandom general – bojnika Blaža Kraljevića na Trebinjskom ratištu i oslobađanja uže gradske jezgre i iskrene želje za oslobađanjem cjelokupne teritorije Republike Bosne i Hercegovine, sa ostalim patriotskim snagama stali su na put nacionalistima i fašistima iz samozvane hrvatske zajednice “Herceg-bosna”, koji su po svaku cijenu željeli podijeljenu Bosnu i Hercegovinu.

Pripadnici vojne policije HVO-a, prema naredbi vrha hrvatske zajednice Herceg-bosna u zasjedi su, u mjestu Kruševo na magistralnom putu od Mostara prema Čitluku, 1992. godine ubili Blaža Kraljevića i 8 pripadnika HOS-a.

Blaž Kraljević rođen je 17. septembra 1947. godine, u mjestu Lisice, blizu Ljubuškog. Po dolasku u Hercegovinu krajem 1991. godine, postao je šef Hrvatske stranke prava, odnosno ogranka HSP-a za BiH, a 15. januara 1991. godine, imenovan je zapovjednikom ratnog štaba HOS-a za Hercegovinu, sa činom pukovnika HOS-a, piše Historija.ba.

Politika Hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu sa Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. Hrvatske odbrambene snage dostigle su u ljeto 1992. godine zavidnu jačinu.

Nakon oslobađanja Mostara, Hrvatske odbrambene snage, u kojima se pored Hrvata borio i dobar dio Bošnjaka, izvršile su prodor do grada Stoca, a 6. augusta, zauzele su dijelove općine Trebinje.

Blaž Kraljević je izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake, da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine. Nažalost, Kraljević je ubijen iz zasjede 9. augusta 1992. godine i do danas niko nije odgovarao za ovaj zločin.

vazda.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close