Blairova svastika Booth: Palestinci su me ponukali da pređem na islam

Svastika bivšeg britanskog premijera i predstavnika Bliskoistočne četvorke Tonyja Blaira Laurent Booth je 2010. godine primila islam, a u intervjuu za Anadolu Agency (AA) je kazala da su na tu njenu odluku mnogo uticaja imala njena putovanja u Palestinu i hrabro držanje palestinskog naroda.

Četrdesetsedmogodišnja Laurent Booth je mlađa sestra Blairove supruge Cherie, a pažnju javnosti privukla je oštrim kritikama Izraela i SAD-a zbog njihovog odnosa spram napada u Pojasu Gaze.

Ističući da SAD naoružavaju Izrael i da nisu jasno i iskreno osudili izraelske napade, Booth tvrdi da bi i Velika Britanija morala preispitati svoje sporazume sa Izraelom na vojnom planu.

“Jasno je da ti sporazumi neće biti otkazani, ali sama izjava britanske vlade da će preispitati odnose sa Izraelom ukazuje na postojanje pritiska, što je pozitivno. Izraelske napade na Gazu je moguće zaustaviti intervencijom UN-a i sankcijama prema Izraelu. Narod Gaze se uzda u pravdu i volju Boga i zato će ostati uspravni i neće pokleknuti pred zločincima”, kazala je Booth.

Podsjetivši da muslimani vjeruju da će sva ubijena djeca i nevini ući u raj, Booth je kazala da je zastrašujuće i tužno gledati ranjenu djecu, te optužila Izrael da svjesno radi na stvaranju “sakate palestinske nacije”.

“Odgovornost za to je na plećima cijelog svijeta. Ranjavanje svakog djeteta je sramota svi nas”, poručila je Booth.

Ponovna posjeta Gazi

Booth je od 2008. godine nekoliko puta bila u posjeti Gazi i svaki put je vodila konvoj humanitarne pomoći tamošnjem stanovništvu. Ona je i jedan od osnivača humanitarne organizacije “Peace Trial”, koja je aktivna u Gazi. Izrazivši želju da ponovo posjeti Gazu i Palestince, Booth je kazala da će Gaza zasigurno ponovno biti izgrađena i obnovljena.

Govoreći o svojoj odluci da prihvati islam kao svoju vjeru i način života, Booth je kazala da je veliki uticaj na to imalo upravo to što je vidjela tokom posjeta Gazi.

“Vidjela sam hrabro držanje palestinskog naroda. To me je navelo da više promišljam o razlozima zbog kojih dolazimo na svijet. Zahvalna sam Palestincima što su me poučili tome”, kazala je Booth.

Kritikujući međunarodnu zajednicu za pasivnost povodom dešavanja u Gazi, Booth je kazala da je svake pohvale vrijedan nastup i reagiranje turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana o tom zlu Izraela prema Palestincima.

Blairova uloga

Booth je i supruga svoje sestre Blaira optužila da ne radi posao koji bi trebao kao predstavnik Blikoistočne četvorke.

“Blair je sada možda i na Bahamima na odmoru. Palestinci narod nema nikakve koristi od njega i trebao bi odmah podnijeti ostavku na svoje funkcije. Ako ga vi nađete, prenesite mu da ga tražim”, kazala je Booth.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close