Blagdan Cvjetnice – počinje Veliki tjedan

Nedjelja je Cvjetnice ili muke Gospodnje. Tim danom počinje i Veliki ili Sveti tjedan kada se kršćani ophodnjama s blagoslovljenim maslinovim i palminim grančicama prisjećaju ulaska Isusa Krista u Jeruzalem.

Prema kazivanju, prije 2000 godina narod je dočekao Isusa mašući mu palminim i maslinovim grančicama te ga uveo u glavni grad kličući mu kao kralju. Kako Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao te ga povesti u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo njegove protivnike.

Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku. Zato je na Cvjetnicu, uz blagoslov palminih i maslinovih grančica, u središtu misnoga slavlja upravo kazivanje Kristove muke na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

Inače, u svim će crkvama u našoj zemlji misno slavlje započeti blagoslovom maslinovih grančica.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close