Bivši radnici tuže i zbog regresa i mobinga

Broj tužbi radnika u našoj zemlji u prvih devet mjeseci ove godine znatno je porastao. Taj porast je posljedica otkazivanja kolektivnih ugovora, odnosno uskraćivanja dijela prava koje su sindikati ugovorili s poslodavcima.

Spora pravda

Radnici tužbe uglavnom vode zbog otkaza, kašnjenja plaća, putnih troškova, neisplaćenih naknada za prekovremene sate, regresa ili bolovanja. U nekim slučajevima žene podnose tužbe zbog diskriminacije i mobinga.

Koliko je pravda spora, najbolje znaju zaposleni koji su u “svađi” sa svojim bivšim poslodavcima. Kako nam je potvrđeno iz kantonalnih sudova u FBiH, duže od dvije godine epilog nije dobilo čak 35.000 radnih sporova, a 90.000 dobivenih presuda još čeka na izvršenje.

Da su radničke tužbe najbrojnije u sudovima, najbolje pokazuje podatak da su u prvih devet mjeseci kantonalni sudovi ušli u radne sporove s dvostruko većim brojem tužbi nego u cijeloj prošloj godini.

Tako je u okviru Radnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu (OSS), u kojem je angažirano 15 sudija, u devet mjeseci zaprimljeno čak 3.900 tužbi koje se odnose na radne sporove.

– Za devet mjeseci putem Službe za pružanje besplatne pravne pomoći Saveza samostalnih sindikata (SSSBiH) zaprimili smo tužbe u ime 172 zaposlenika, člana sindikata iz raznih granskih sindikata  – kazala nam je Sanela Malićević, iz ove službe SSSBiH.

Prema podacima sindikata, sudovi nisu riješili ni trećinu radničkih tužbi te je od pravosnažnih sudskih presuda naplaćena tek petina potraživanja.

Preskupe takse

Iako bi, prema zakonu, radni sporovi trebali biti “predmeti hitne naravi”, u nekim slučajevima sporovi traju i po nekoliko godina.

– Nažalost, kod nas je postala praksa da se mnogi poslodavci žele riješiti radnika po svaku cijenu. Osim toga, uz preskupe sudske takse i visoke advokatske naknade, tužbu, praktično, mogu podnijeti samo pojedinci, dok većina radnika ne može ostvariti ni to pravo – kazali su nam u Općinskom sudu Sarajevo.

Pravo na zarađeno

Probleme s ostvarivanjem prava na zarađeno bilježe i u Uredu ombudsmana BiH. Samo u prošloj godini bavili su se sa 362 predmeta koja su se odnosila na kršenje radničkih prava, među kojima su i ona po osnovu neisplaćenih plaća.

Tuženi u velikom broju slučajeva ne žele izvršiti svoje obaveze, što dovodi do novih, neizvjesnih sudskih postupaka za izvršenje.

Radnici su izgubili vjeru u naše sudstvo, što se pokazuje i u povećanom broju obraćanja Sudu u Strazburu.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close