Kultura

Bitka za Trebević 30. maja 1993.: Za svoj grad i državu BiH živote dalo 29 sarajevskih boraca

Za svoj grad i državu BiH živote dalo 29 sarajevskih boraca

Na obroncima Trebevića na današnji dan, 30. maja 1993. godine, poginulo je 29, a ranjena su 64 pripadnika Prve brdske brigade Stari Grad u borbi za oslobođenje Trebevića sa kojih je agresor bombardovao Sarajevo.

Omer Hujdur učesnik ove presudne bitke podijelio svoja sjećanja na taj dan.

– Toga dana planirali smo akciju s ciljem uništavanja oružja koje se nalazilo na platou Trebevića i kojim su svakodnevno ubijali građane Sarajeva. Akcija je planirana iz četiri pravca: restoran Vidikovac, Pitine stijene, Kosmatnica i četvrti pravac na kojem sam i sam bio je Dom invalida. Komandant pravca je bio Samir Muhić-Švabo – prisjetio se Hujdur.

U noći između 29. i 30.maja prešli smo Veliko i Malo točilo, ušli u dubinu položaja neprijatelja, došli do Doma invalida i tu smo čekali zapovijed za napad koja je došla oko 11 sati, priča Hujdur i dodaje:

– Krenuli smo i prvi dio akcije uspješno obavili. Javljeno nam je da iz pravca Vidikovca ide neprijateljski transporter. U ovoj akciji poginuli su Kenan Imširović, Nedžad Muminović, Šaban Omerović, a ranjen je Mesud Lagumdžija. Čuli smo iz pravca Prvog šumara neprijateljske komande “hvataj ih žive i kolji”. Međutim, mi smo uspješno odgovorili njihovim napadima i polako se izvlačili prema Orlovačama. Prilikom povlačenja i ja sam ranjen i tek u bolnici sam saznao i za ostale saborce koji su poginuli – ispričao je Hujdur.

Prva brdska brigada Stari Grad Armije Bosne i Hercegovine u toku dejstva granatirana je iz svih pravaca. Tog dana ubijeno je 29, a ranjena 64 pripadnika ove brigade.

Tog 30. maja, 1993. na obroncima Trebevića za odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva živote su dali:

Nedim Ajanović, Haris Bašić, Edib Čorda, Avdo Hodžić, Kenan Imširpašić, Mirsad Mešić, Senad Osmanagić, Fikret Redžo, Mustafa Smajović, Edmir Babović, Almir Džafo, Emir Delić, Nuraga Hodžić, Kerim Kasapović, Nedžad Muminović, Čedomilj Perak, Samir Ribić, Pero Stanić, Ahmedin Zejnilhodžić, Mustafa Barlov, Sejfo Džano, Ermin Hasanović, Emir Imamović, Enver Kurtović, Alija Oruč, Sanin Ramović, Edhem Selimović, Nesib Velić i Šaban Omerović.

Faktor.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close