-TopSLIDEBiHPrivredaVisoko

Biti uspješna preduzetnica znači ne opterećivati se predrasudama

VISOKO – Biti uspješna preduzetnica znači ne opterećivati se predrasudama i gajiti ogromnu ljubav prema poslu, kaže za portal CAPITAL vlasnica craft destilerije iz Visokog Sabina Krivdić.

„Za određeni posao ste sposobni ili niste, tako da nikad nisam razmišljala u pravcu da li je nešto muški ili ženski posao. Sve se više žena pojavljuje u ovom poslu i to me raduje“, istakla je Krivdićeva.

Prema njenim riječima, ideja o destileriji je nastala spontano, eksperimentalno je pravila likere, te kada je otkrila da se ljudima sviđaju, počela je razmišljati o destileriji.

 „Mnogo sam na društvenim mrežama pratila trendove na zapadu, kada je riječ o craft destilerijama i nastojala sam prenijeti ih na naše prostore. To je dug i zahtjevan proces, ali sam sretna da sam uspjela. Imamo kvalitetne sirovine i možemo imati kvalitetne proizvode. Šteta je da taj potencijal ne koristimo“, navodi Krivdićeva.

Njen cilj je, kako dodaje, bio mali kapacitet destilerije s kvalitetnim pićima, i od tog cilja ne odustaje.

Kako kaže, sada postoji već nekoliko craft destilerija u BiH i uvijek im nastoji pomoći maksimalno, a srećna je da može reći da dijele isti cilj – kvalitet.

„Kada je u pitanju destilerija, poslovi su podijeljeni sezonski. U proljeće prikupljate sve što vam treba za proizvodnju, preko ljeta se obavlja fermentacija, u jesen destilacija, a zima je dio godine kad se proizvodi najviše distribuiraju. Naravno, tokom cijele godine se radi na promociji, prezentacijama, ispitivanjima tržišta, a „naporna“ papirologija je svakodnevica. Tako da mogu reći da je ovo jedan dinamičan posao u kojem nijedan dan nije isti i to je draž“, ispričala je ova ponosna vlasnica destilerije za CAPITAL.

Ono što je najvažnije u svakom poslu pa i ovom je ljubav, jer bez ljubavi prema onome što radite nema rezultata, a vlastiti biznis, pojašnjava Sabina, podrazumijeva stalnu uključenost.

„Čak i kad sam negdje na odmoru, ja gledam slične proizvode, gledam pakovanja, novitete… Dakle, to mora biti ljubav“, poručuje Krivdićeva.

Od samog početka nastojala je da pravi proizvode kojih na tržištu nema. Od nekoliko vrsta pića koje je imala, bazirala se na dva, rakiju od meda i liker od meda.

Razlog zbog kojeg se na to odlučila je taj što rakiju od meda, koja nije slatko piće, ne proizvodi niko u BiH.

„To je jedno specifično piće koje se dobije destilacijom meda, nije slatko piće već jako kvalitetno žestoko piće. Drugi proizvod je liker od meda, to je piće koje srećemo na našem prostoru, ali ja sam za svoj liker odabrala kestenov med, koji je karakterističnog okusa i posebnog kvaliteta. To su dva pića koja su osvojila mnogobrojne nagrade na raznim takmičenjima u BiH i inostranstvu“, ispričala je ova preduzetnica iz Visokog.

Foto: Aida Redžepagić

Svoje proizvode zasad ne izvozi jer je destilerija malog kapaciteta, ali svakako ima želju da razvije i tu opciju.

Na pitanje novinara portala CAPITAL da li je jednoj ženi teško uskladiti porodične i poslovne obaveze Krivdićeva ističe da sve zavisi od žene.

„Neke žene ne uspiju organizovati ni jednu obavezu, a nekima polazi za rukom mnogo toga. Najbolje je kad ste svjesni svojih mogućnosti i kad ih pratite“, poručila je Krivdićeva.

Kako kaže, nedavno su organizatori na takmičenju u Srbiji formirali takmičarsku kategoriju – „Žene proizvođaći rakije“.

„Uvjerena sam da je to bilo dobronamjerno, ali ja sam odbila da me svrstaju u tu kategoriju, jer smatram da su moji proizvodi konkurentni proizvodima te vrste bez obzira na proizvođača. Zašto da se razdvajamo, da li to podrazumijeva da su rakije koje proizvode žene drugačije? Mogu biti bolje ili lošije u odnosu na druge rakije. Uvrstili su me u kategoriju s destilerijama i moji proizvodi su osvojili zlatne plakete“, ispričala je Krivdićeva.

CAPITAL: Bojana Ninković
Foto: Aida Redžepagić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close