-TopSLIDEBiHIntervjuM plusPolitikaVideo

Bilo bi poželjno da se Komšić prikloni Osmorci! Bakir je izdao državu, ne trebaju ga spašavati ni Željko ni Čović!

VIDEO/ IVO KOMŠIĆ U CD-U TVRDI

Čović bi spasio Izetbegovića ako bi ušao u koaliciju sa SDA! Volio bih da Osmorka napravi vlast, da budu vodeći, da diktiraju procese u našoj vlasti i da izbjegnu SDA!

Čović je ruski čovjek! Rusi ga stalno podržavali, zastupao je njihove interese! Ako se formira treći entitet, Bošnjaci su geto! – naglasio je Ivo Komšić u razgovoru za Centralni dnevnik na Face TV.


– Nismo Željko Komšić i ja dinastija kao Alija Bakir Izetbegović. Bilo bi poželjno da se Željko Komšić prikloni Osmorci! Bakira ne bi trebali spašavati ni Željko ni Čović! Čović bi spasio Izetbegovića ako bi ušao u koaliciju sa SDA! Volio bih da Osmorka napravi vlast, da budu vodeći, da diktiraju procese u našoj vlasti i da izbjegnu SDA! Do Neumskih pregovora sam mislio da SDA ne može izdati državu! U Neumu je Bakir prihvatio Čovićeve prijedloge o formiranju etničkih jedinica koje vode u nove entitete! To je za Čovića treći entitet! Prihvatio je podjelu države! To je izdaja države! Ako se formira treći entitet, Bošnjaci su geto! Naš problem je koalicija SNSD – HDZ – SDA na nivou države. Šmitove odluke su eliminisale blokadu Federacije; popunio je Ustavni sud, osigurao izbore, stavio van snage etničke izborne jedinice… Hrvati njegovom odlukom nisu dobili ništa. SDA odgovara Šmitova odluka onoliko koliko i HDZ-u! Sada je potrebno jedanaest delegata da predlože predsjednika Federacije, a onda ga bira Zastupnički dom. Može se desiti da SDA i HDZ imaju dvanaest delegata i predlože predsjednika Federacije, a u Zastupničkom domu jedni ili drugi odbiju izbor predsjednika… izbor se ponovo vraća na Dom naroda. Ako ne prođe u drugom krugu, četiri delegata mogu predložiti i izabrati predsjednika. To nikad nije bilo! Schmidt je demokratizirao Dom naroda svojom odlukom! – smatra Komšić.


Govoreći o ratu u Ukrajini, mišljenja je da bi Rusija mogla krenuti i na Balkan…


– Rusi su najavili da idu na Moldaviju, pa i na Bosnu i Hercegovinu! To su riječi ruskih zvaničnika! – pojašnjava sagovornik CD-a.


Kompletan razgovor pogledajte u priloženom videu…

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close