Bilo bi me sramota imati 2000 KM penziju, dok moji borci traže hranu u kontejneru

Federalni premijer Nermin Nikšić, ministar za pitanje boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez i predstavnici temeljnih boračkih udruženja pozvali su danas zastupnike i političke partije koje participiraju u oba doma Federalnog parlamenta da shvate ozbiljnost trenutka u kojem se nalazi FBiH i država, te da podrže tekst zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca koji će sutra biti na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Federalni premijer Nermin Nikšić nije pretjerani optimist kad je u pitanju zakon planiran za sutrašnju sjednicu Predstavničkog doma.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuo je da će usvajanje tog zakona omogućiti „koliko-toliko” fiskalnu sigurnost FBiH, te nastavak aranžmana s MMF-om koji bi nam omogućio, osim servisiranja tog zakona, servisiranje i svih drugih obaveza FBiH.

– Neusvajanje ne znači prekid aranžmana s MMF-om, znači njegovo zamrzavanje sve dok zakon ne bude usvojen. Znači i smanjenje plaća svim budžetskim korisnicima za 35 do 40 posto i ostalih izdvajanja iz budžeta – kazao je premijer.

Rečeno bi, kaže premijer Nikšić, moglo biti rezultat sutrašnjih odlučivanja  poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta i onog koje bi uslijedilo u Domu naroda „ukoliko sutra zakon nekim čudom prođe u Predstavničkom domu“.

Federalni resorni ministar Helez kazao je da svaka promjena teksta tog zakona prekida razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), „te što je najvažnije nemamo pomoći od međunarodnih finansijskih institucija“.

On je precizirao da je osnova za tretiranje kategorija u tom zakonu sudjelovanje u ratu. Zato su, kako je rekao, ciljne kategorije demobilizirani borci, RVI, predstavnici MUP-a, Armije i HVO-a, te pripadnici hrvatskih oružanih snaga (HOS).

Predstavnici Vlade FBiH, premijer i resorni ministar, temeljnih udruženja i Međunarodnog monetarnog fonda saglasni su s tekstom tog zakona. Protiv tog zakona bili su jedino oni koji su ranije penzionirani, po uredbama. Nekima od njih, ne svima, smanjuju se primanja za određeni iznos.

– Kao čovjeka bi me bilo sramota da sam oficir, da imam dvije hiljade KM penziju, riješeno stambeno pitanje, a da moji borci traže hranu po kontejnerima. To sebi ne bih dozvolio – kazao je Helez.

U izradu teksta zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata bila su od početka uključena temeljna boračka udruženja.

Njihovi predstavnici danas su, u susretu s novinarima, potvrdili da su u potpunosti saglasni s tim tekstom zakona.

Po njihovim riječima, u početku su imali veće zahtjeve, ali su iskazali razumijevanje za stanje u FBiH i druge okolnosti i pristali na ono što im je ponuđeno tekstom zakona.

Današnjem susretu s novinarima prisustvovali su predstavnici Saveza RVI FBiH, Saveza boraca FBiH, Udruženja policajaca  FBiH “Policija 1991-1995”, Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH i Jedinstvene organizacije boraca. Pismeno određenje uputio je Savez RVI paraplegičara FBiH.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close