Kultura življenjaLifestyle

Bill Gates: Uzgojem pilića protiv siromaštva

Bill Gates, najbogatiji čovjek na svijetu predstavio je svoju novu ideju u borbi protiv siromaštva.

U srijedu 8. juna 2016., na 68. spratu njujorškog nebodera, Bill Gates je predstavio novi partnerski program (improvizovani kokošinjac) sa Heifer International, dobrotvornom organizacijom koja djeluje širom svijeta.

Zajedno, ove dvije organizacije će isporučiti piliće zemljama u potrebi, kao način da podigne svoje građane iz siromaštva. Gates kaže da će njegova početna donacija biti 100.000 pilića.

Obitelji koje drže piliće mogu ih koristiti za meso (bilo za pojesti ili prodati), a žive kokoši mogu poslužiti i kao valutu plaćanja za stvari kao što su školarina ili popravaka. Osim toga, oni su jeftini i lahki za uzgoj, a omogućavaju i ženama aktivnu poduzetničku ulogu u zajednicama.

“Uzgoj pilića je skoro, pa u potpunosti ženska aktivnost, jer zahtijeva cjelodnevno bdijenje kućanstva” – izjavio je Gates.

Kroz istraživanja i putovanja u zapadnoj Africi, Gates je uvidio da nakon razdoblja od tri mjeseca, prosječan vlasnik osam do deset pilića može uzgojiti jato od 40 pilića. Uz prodajnu cijenu od 5 $ po piletu, što je prosječna cijena u zapadnoj Africi, vlasnik može zaraditi više od 1000 $ godišnje. Linija ekstremnog siromaštva, u međuvremenu, kreće se oko 700 $ godišnje.

Billionaire philanthropist and Microsoft's co-founder Bill Gates speaks to the media, in front of a chicken coop set up on the 68th floor of the 4 World Trade Center tower, in Manhattan, New York, U.S., June 8, 2016, while announcing that he is donating 100,000 chicks to developing countries with the goal of ending extreme poverty. REUTERS/Mike Segar
Bill Gates ispred improviziranog kokošinjca u njujorškom neboderu

Donald Nkrumah, jedan od funkcionera za razvoj poljoprivrede pri Gates Foundation, kaže da su pilići dobar izvor sezonskih prihoda.

U istočnoj Africi, na primjer, mnogi poljoprivrednici koriste prihode od uzgoja pilića, kako bi kupili kravu, koja nudi više – meso i mlijeko. Prema tvrdnjama Nkrumaha, stoka čini između 30 i 40% ukupnih prihoda kućanstva.

Činjenica da obitelji mogu konzumirati jaja ili mlijeko tokom cijele godine, daje osjećaj njihove samodovoljnosti.

Pierre Ferrari, CEO Heifer International, kaže da su sa Gatesom odabrali otprilike desetak zemalja u kojima planiraju donirati piliće. Mnoge se nalaze u ruralnim područjima u Africi, Srednjoj Americi i Aziji.

Tokom vremena, Gates se nada da će partnerstvo pomoći ljudima da se podignu iz siromaštva.

“To je klasičan primjer parabole podučavanja nekoga da lovi ribu, ali, ako ne živi blizu vode, to je neizvodivo. U ovom slučaju, uzgoj pilića je rješenje” – izjavio je Bill Gates za ugledni Bussines Insider.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close