BiHPrivreda

BiH uvozi deset puta više sira nego što izvozi

Sektor mljekarstva još uvijek se nije oporavio od 2013 godine, kada je Hrvatska ušla u EU usljed čega je izvoz prekinut 1.7.2017. godine, pokazuje analiza Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II), izvještava Indikator.ba. 

Ipak, u odnosu na prvih 6 mjeseci 2013. godine, izvoz je manji za 10,6 miliona, dok je uvoz niži za 16,3 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci 2017. godine u odnosu na isti period prošle godine porasla je sa 47% na 53%.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH za prvih šest mjeseci ove godine iznosi oko 35 miliona KM i porastao je za 22% (6,4 miliona KM) u odnosu na isti period prošle godine.

U strukturi izvoza, prema analizi, i dalje dominiraju mlijeko i pavlaka, kod kojih bilježimo pokrivenost uvoza izvozom od gotovo 200%. Zabilježen je značajan
rast izvoza sira (83%, 1,4 miliona KM), međutim još uvijek uvozimo 10 puta više sira nego što izvozimo. Uvoz sira iznosio je 31,8 miliona KM, a izvoz svega 3,16 miliona.
Izvoz jogurta, kefira i mlaćenice dosegnuo je 3,3 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom u ovom segmentu iznosi 36 posto.

Balans u razmjeni ne postoji ni u razmjeni maslaca i mliječnih namaza – sa 831 hiljadu KM izvoza naša zemlja bilježi pokrivenost uvoza izvozom od svega 12 posto.

Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda je u odnosu na isti period prošle godine povećan za 9% (5,3 miliona KM).
Struktura uvoza pokazuje dominaciju proizvoda sa visokom dodatom vrijednošću, počev od sira, koji nosi 48% ukupnog uvoza, navodi se u analizi.

 

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close