BiH treba novu reformu policije: Ova je korumpirana i kriva kao i politika!

Neuspjela reforma policije je ključni problem Bosne i Hercegovine i međunarodna zajednica tome mora posvetiti pažnju, navodi se u opsežnom izvještaju Centra za inovacije u međunarodnom upravljanju (CIGI) sa sjedištem u Kanadi.

Ova ugledna organizacija se bavi monitoringom i nadzorom rada međunarodnih struktura, i u slučaju BiH izradili su detaljnu studiju koja potvrđuje da reforma policije u BiH dogovorena 2007. godine, nije dala rezultat. Štaviše, njen neuspjeh uzrok je mnogih problema sa kojima se država još uvijek suočava.

– Posljednji protesti su pokazali koliko su duboki problemi sa kojima se država suočava. Mnogi su analizirali političke, ekonomske i socijalne uzroke, ali premalo pažnje je posvećeno ulozi policije u tim događajima. Policijska konfuzija, nesposobnost da odgovori na proteste na vrijeme i profesionalno, te optužbe za upotrebu sile su jasan dokaz da se neuspjela reforma policije mora revidirati – navodi se u izvještaju.

Razgovori o reformi policije u BiH započeli su još 2005. godine, ali dogovora nije bilo do 2007., uprkos snažnom pritisku međunarodne zajednice. Na koncu, kako bi se deblokiralo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom postignut je kompromis, ali kako kažu stručnjaci, problemi nisu riješeni, posebno uplitanje politike u rad policijskih struktura.

– Dvadeset godina je međunarodna zajednica u BiH, ali brojne policijske agencije u BiH su ostale podijeljene i netransparentne. Još gore, nedostatak harmonizacije, koordinacije i civilnog nadzora vodi ka političkom uplitanju – istaknuto je.

Stoga, kako navodi CIGI, EU i druge međunarodne organizacije, poput OSCE, bi trebale fokusirati na pokretanje nove reforme i to u pogledu odgovornosti, saradnje i civilnog nadzora.

– To ne mora uključivati velike promjene poput centralizacije, ali ta nova strategija bi morala uspostaviti bolji nadzor i kontrolu policije, vraćanje javnog povjerenje u instituciju koju mnogi vide jednako korumpiranom i odgovornom kao i ostatale političke strukture – istaknuto je, prenosi NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close