BiH se sprema za mogući dolazak izbjeglica

Procjenjuju se finansijske mogućnosti za reakciju institucija za slučaj da izbjeglice s Bliskog istoka počnu dolaziti i u Bosnu i Hercegovinu nakon što su u masovnijem broju pristigle na granice Makedonije i Srbije s ciljem da se domognu zapadne Evrope.

To je za Fenu izjavila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, uz napomenu da bi osnovna pomoć značila smještaj, hranu i zdravstvene potrebe.

“Ono što Bosna i Hercegovina može učiniti u prvi mah ako izbjeglice dođu jeste smještaj oko 450 osoba u Centar za readmisiju u Salakovcu. Razmišlja se i o eventualnom proširenju tamošnjih kapaciteta šatorima i slično”, kaže Borovac mada ne može prejudicirati detalje odgovarajućeg akcionog plana jer još nije gotov.

Ministarstvo će kontaktirati i s UNHCR-om, iako još nema saznanja da bi ovi ljudi, u bijegu iz kriznih žarišta, mogli doći i u BiH.

O tome da je u izradi akcioni plan za postupanje u slučaju priliva ovih izbjeglica i da će biti gotov do kraja iduće sedmice govorio je nedavno ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odgovarajući na pitanje jednog državnog poslanika da li su bh. institucije spremne za eventualni njihov dolazak.

Plan će imati sigurnosni i humanitarni aspekt, naveo je ministar, a radi se u sadjejstvu ministarstava.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close