BiH postala 65 članica “Partnerstva za otvorenu vlast”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i u nizu skupova na visokom i najvišem nivou prvog dana Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, te održao niz bilateralnih susreta.

Na skupu posvećenom inicijativi “Partnerstvo za otvorenu vlast” (Open Government Partnership) koji je o temi “OGP: Akcija građana – odgovorna vlast” održan u sjedištu UN-a pod predsjedavanjem predsjednika Indonezije i Meksika izražena je dobrodošlica Bosni i Hercegovini u Partnerstvo za otvorenu vlast, kao 65. članici ove globalne inicijative.

Na skupu je učestvovalo 11 šefova država među kojima i predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke Republike, Tanzanije, Hrvatske, Gruzije, Brazila, 30 ministara te predstavnici UN-a, Svjetske banke i više od 300 predstavnika civilnog društva.

Lagumdžija je tokom obraćanja na ministarskoj sesiji Partnerstva za otvorenu vlast zahvalio svim zemljama partnerima na njihovoj podršci BiH u okviru inicijative te istaknuo da je 1. septembra uime BiH uputio pismo namjere za pristupanje BiH u članstvo OGP-a, što su učesnici skupa pozdravili.

Ministar je naglasio da je BiH prihvatanjem vrijednosti i principa iz Deklaracije OGP-a demonstrirala svoju posvećenost u četiri ključna područja, a to su fiskalna transparentnost, pristup informacijama, predstavljanje prihoda i imovine izabranih i visokih javnih zvaničnika i uključenost građana.

Dodao je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH kao pilot projekt i koordinator za realizaciju inicijative uspostavilo kontakte sa civilnih društvom i razmjenu svih relevantnih informaciju i iskustava o pitanjima u vezi s inicijativom na dnevnoj bazi da bi bio ispunjen cilj – da BiH bude relevantan i pouzdan partner unutar okvira OGP-a.

– Pozivamo poslovnu zajednicu, kao i organizacije civilnog društva da učestvuju u projektima i aktivnostima Partnerstva za otvorenu vlast. Posvećeni smo promociji punog pristupa i objelodanjivanja informacija o vladinim aktivnostima, uključujući i informacije o trošenju javnog novca. Naša je želja da budemo vlada i društvo 21. vijeka, vlada koja je čuvar principa otvorene vlasti, koja pruža podršku i radi za građane i koje građani grade u simbiozi s vladom – kazao je Lagumdžija.

Odluka o pristupanju BiH inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast posebno je pozdravljena tokom razgovora Lagumdžije s ministrom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Francisom Maudeom.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da će pristupanje OGP-u osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti u BiH, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, te borbe protiv korupcije.

U razgovoru s administratoricom UNDP-a Helen Clark, Lagumdžija je naglasio da BiH, kao nova članica OGP-a očekuje podršku UNDP-a u korištenju novih tehnologija za poboljšanje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima, a posebno je važno da se po ovom principu prati utrošak sredstava domaćih i međunarodnih institucija u procesu obnove zemlje od poplava prikupljenih na Donatorskoj konferenciji u Briselu.

Na marginama zasjedanja GS UN-a Lagumdžija je održao i niz bilateralnih susreta sa akcentom na ekonomsku saradnju i ustavne reforme u BiH nakon izbora.

Tokom razgovora s Federicom Mogherini, ministricom vanjskih poslova Republike Italije i budućom visokom predstavnicom EU naglašena je potreba da se nastavi proces evropskih integracija BiH i da se period nakon izbora iskoristi za strukturalne reforme.

Ministrica Mogherini je istaknula punu podršku i posvećenost procesu ubrzanog puta BiH kao jedinstvene države na putu evroatlantskih integracija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

S ministrima vanjskih poslova Njemačke, Frankom-Walterom Steinmeierom, Austrije, Sebastianom Kurzom, Luksemburga Jeanom Asselbornom i ministricom vanjskih poslova Lintenštajna Aureliom Frick, Lagumdžija je razgovarao o bilateralnoj saradnji i daljnjoj podršci ovih zemalja evropskim integracijama BiH, naročito kroz novi pristup EU.

Unapređenje ekonomske saradnje i dolazak investicija u region i u BiH bili se tema razgovora Lagumdžije s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayedom Al-Nahyanom, ministrom vanjskih poslova Jordana Nasserom Judehom i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Iyadom bin Amin Madanijem.

Ministar Lagumdžija se sastao i s zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brianom Hoyt Yeeom s kojim je razmijenio mišljenja o ustavnim reformama koje treba provesti nakon oktobarskih izbora ka funkcionalnijoj državi u kojima će pitanje “Sejdić-Finci” biti samo jedan segment ukupnih reformi.

Ovom prilikom Lagumdžija je, kako se navodi u saopćenju, obavijestio sagovornika o ukupnim predizbornim aktivnostima kao i o neprimjerenom ponašanju pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u zemlji te ocijenio da je važno da što veći broj građana izađe na izbore koji jedini imaju pravo da odluče o sudbini zemlje.

S generalnim sekretarom OSCE-a Lambertom Zannierom Lagumdžija je razgovarao o nastavku uspješne saradnje BiH i OSCE-a, predstojećim Općim izborima u BiH kao i o potrebi da OSCE Posmatračka misija provede monitoring ne samo izbora nego i rada medija u BiH.

Na marginama GS UN-a Lagumdžija je razgovarao i sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Grčke Evangelosom Venizelosom, ministrom vanjskih poslova Švedske Karlom Builtom, ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, zatim ministrima vanjskih poslova Azerbejdžana, Irana i Bahreina, Elmarom Mammadyarovom, Muhamedom Dževad Zarifom i šeikom Khalidom Bin Ahmed Bin Mohammedom, generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom, zamjenikom generalnog sekretara UN-a Janom Eliassonom te sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close