BiH osniva USKOK, prva meta veliki utajivači poreza

Bosna i Hercegovina osnovaće Upravu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (USKOK), kako bi po uzoru na hrvatsku Upravu krenula u odlučniji obračun s kriminalom, dogovorili su danas glavni tužilac BiH Goran Salihović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Miro Džakula.

Jezgro bosansko-hercegovačkog USKOK-a činiće posebni tim od devet zaposlenih u UIO i rukovodilac odeljenja Tužilaštva BiH za borbu protiv organizovanog i privrednog kriminala i korupcije, navedeno je nakon sastanka u Sarajevu.

Njihov direktni zadatak biće rad na otkrivanju i krivičnom procesuiranju počinilaca poreskih utaja i neplaćanja poreza, a prva meta biće veliki utajivači poreza.

“Na ovaj način, radeći po modalitetu USKOK-a u Hrvatskoj, biće omogućena efikasnija borba protiv poreskih utaja kojima se nanosi šteta budžetu i svim građanima BiH”, naglasili su predstavnici Tužilaštva BiH i UIO, koja je u BiH ekvivalent carinske uprave.

Istaknuto je, takođe, da su za ovaj posao izabrane osobe s velikim iskustvom u procesuiranju krivičnih dela iz oblasti finansijskog i privrednog kriminala, prenosi Hina.

Džakula je Salihovića obavjestio da će Tužilaštvu uskoro biti dostavljena opširna dokumentacija o firmama i poreskim obveznicima koji državi duguju oko 296 miliona konvertibilnih maraka (151 milion evra), a nakon toga će usjlediti dogovor o daljim postupcima u procesuiranju odgovornih za ta krivična djela.

Za procesuiranje poreskih utaja u BiH nisu potrebna nikakva specijalna tijela, već isključivo volja tužilaštava i sudova i ništa drugo, smatra predsjedavajući Istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti u radu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Drago Kalabić.

“Sve se radi, samo se ne radi suština cijele priče, jer ovdje nije trebalo neke velike pameti, s obzirom da se tu dokazi valjaju ulicom”, rekao je Srni Kalabić, reagujući na današnje formiranje specijalnog tima  koji će raditi na otkrivanju i procesuiranju poreskih utaja u BiH, po ugledu na USKOK u Hrvatskoj.

Kalabić je izrazio bojazan da je odluka o formiranju specijalnog tima “providna”, da “predstavlja masku” i da je riječ o “formiranju komisije radi rješenja problema, sa zadatkom da ne riješi taj problem”.

“Ubjeđivani smo da mi imamo takozvani naš USKOK i da su svi organi potrebni za to u funkciji, niko nije govorio da je problem u tome što nema nekog novog tijela. Ne iznenađuje da se sada to tijelo formira, pa će onda neki reći da se do sada nije moglo raditi, jer nije bilo tog tijela. Generalno, neka to oni objašnjavaju, ako će doći do bilo kakvog pomaka, nisam protiv rada bilo koje organizacije”, rekao je Kalabić.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula dogovorili su danas formiranje sprecijalnog tima, koji će raditi protiv poreskih utaja, po ugledu na USKOK u Hrvatskoj.

Tim će se sastojati od osam specijalizovanih zaposlenika UIO, te koordinatora tima, koji će raditi zajedno sa rukovodiocem Posebnog odjeljenja za organizovani i privredni kriminal i korupciju, te tužiocima iz Odsjeka za privredni kriminal Tužilaštva BiH.

“Svi oni zajedno će, radeći po modelu USKOK-a, otkrivati i krivično procesuirati počinioce poreskih utaja i neplaćanja poreza koji nanose štetu budžetu BiH i svim građanima”, saopšteno je iz UIO BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close